Czarny sezam jest szczególnie ceniony w Oriencie, jako element diety wspierającej rekonwalescencję i zapobiegającej przedwczesnemu starzeniu się.
Sezam czarny, z punktu widzenia dietetyki zachodniej, jest istotnym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin A, E oraz witamin z grupy B. Zawiera znaczne ilości magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Co ważniejsze, czarny sezam zawiera kwasy nienasycone omega-3, a także unikatowe substancje, takie jak sesamol i sesamolina, które znane są z silnych właściwości przeciwutleniających, zapobiegających przedwczesnemu starzeniem się organizmu.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, czarny sezam uważany jest za tonik; wzmacnia esencję Nerek, która odpowiedzialna jest m.in. za procesy starzenia się, kości (w tym zęby), włosy, życie seksualne (w tym impotencję i bezpłodność), wzrok i słuch, nawilżanie jelit, a także rozwój umysłowy i fizyczny (w tym demencja starcza i problemy z pamięcią). Im esencja (jing) Nerek słabsza, tym następuje szybsza degeneracja wyżej wspomnianych procesów.
Warto przy tym nadmienić, że Japonki używały czarnego sezamu nie tylko po to, aby wzmocnić esencję Nerek, ale aby zapobiec przedwczesnemu siwieniu włosów.
Należy jednak pamiętać, że aby ułatwić przyswajanie sezamu, należy go albo namoczyć na noc albo podprażyć. W przypadku najmłodszych warto uprzednio zmielić sezam, gdyż dzieci nie potrafią jeszcze dobrze przeżuwać, a tylko dobrze przeżuty sezam będzie w pełni spełniał swoje zadanie.
WARTO WIEDZIEC
Co ma wspólnego czarny sezam z udanym seksem?
Witam, zauważyłam że po zjedzeniu pewnej ilości czarnego sezamu (w którymś dniu z kolei) mam dziwne objawy. Np. sztywność karku, ból głowy (a nigdy nie boli mnie głowa), czerwone plamki we wnętrzu łokcia, gazy, bóle stawów. Sezam był uprażony, lecz nie namoczony. Jaka może być przyczyna takiej reakcji?