Jeśli brakuje czasu na przygotowanie zdrowych śniadań z kaszy jaglanej, możecie wypróbować płatki z kaszy jaglanej. Płatki z kaszy jaglanej nie tylko nie zawierają glutenu i są zasadowe, ale także skracają czas przygotowywania zdrowych śniadań, jednocześnie nadając im im puszystej, budyniowatej konsystencji.
Płatki z kaszy jaglanej można przygotowywać na bazie owoców suszonych, lub sezonowych. W tym przepisie używliśmy jagód i malin, które nie tylko dostarczają witamin i przeciwutleniaczy, ale również zmieniają kolor płatków z kaszy jaglanej na fioletowy. Pomysł na śniadanie z jaglanki z jagodami i malinami do wykorzystania zwałaszcza jeśli chcemy zachęcić dzieci do zdrowych śniadań. W zależności od proporcji jagód, jaglanka będzie bardziej fioletowa, lub gdy zamiast jagów dodamy do gotowania malin stanie się bardziej różowa i będzie pasować do koloru sukienki naszej małej księżniczki, która wstała lewą nóżką 😉
Jaglankę można również podawać w formie budyniu. Jeśli nasze niejadki nie lubią grudek, po ugotowaniu po prostu należy zmiksować zdrową jaglankę i otrzymamy równie zdrowy i sycący budyń.
SKŁADNIKI
- filiżanka płatków jaglanych bio
- filiżanka świeżych jagód
- garść malin
- słód zbożówy ryżowy
- płatki kokosowe bio do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filiżankę płatków jaglanych zalewamy 4 filiżankami wody i po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Co jakiś czas należy zamieszać jaglankę, żeby nie przywierała do garnka.
- Do gotującej się jaglanki dodajemy jagody (kilka odkładając do przystrojenia) i gotujemy jeszcze kolejnych 5 minut.
- Przekąłdamy do miseczek, dodajemy słodu zbożowego ryżowego, posypujemy płatkami kokosowymi bio i malinami.
Jaglanki wystarcza na dwie średnie porcje.