Chleb nie należy do najprostszych wypieków i nie zawsze się udaje. Zwłaszcza jeśli idzie o chleb bezglutenowy, to poprzeczka podniesiona jest znacznie wyżej. Oczywiście jak mamy chęci i czas, możemy wypróbować przepis na uzależniający chleb bezglutenowy z quinoa i prosa. Niemniej gotowa mieszanka do wypieku bezglutenowego chleba Baucka nie dość, że jest prosta w przygotowaniu, to wypiek wychodzi naprawdę bardzo smaczny i nie kruszy się. Taki chleb bezglutenowy jest lekko wilgotny w środku, a na zewnątrz ma chrupiąca skórkę i jest bardzo podobny do tradycyjnego pieczywa. Poza tym warto podkreślić, że taki chleb bezglutenowy Bauckhof jest na dodatek zdrowy (nie ma w składzie niczego, co nie byłoby potrzebne ;-)) i biodynamiczny (bardziej zaawansowana forma rolnictwa ekologicznego). Jego receptura oparta jest w głównej mierze o ekologiczną mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i komosę ryżową (quinoa).
SKŁADNIKI
- opakowanie ciemnego chleba bezglutenowego Bauckhof (mąka ryżowa 29%, skrobia kukurydziana, płatki ryżowe 14%, mąka kukurydziana, zakwas z komosy ryżowej (quinoa) w proszku 8% (produkty przemiału komosy ryżowej (quinoa), produkty przemiału ryżu 25%, kultury starterowe), czarny ryż 4%, zagęszczacz: mąka z chleba świętojańskiego, proszek do pieczenia (wodorowęglan sodu, środek zakwaszający: winian monopotasowy, skrobia kukurydziana), sól morska, zagęszczacz: ksantan, kakao)
- 450 ml zimnej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 C.
- Zawartość opakowania mieszamy około 2 minut z zimną wodą. Nie dopuszczamy do tego, aby chleb wyrósł.
- Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki do pieczenia chleba(powinna mieć wymiary 24, 25 lub 26 cm) i wkładamy do piekarnika.
- Po upływie 5 minut wyciągamy chleb i robimy nacięcie na wierzchu.
- Pieczemy około 60 minut.
- Po upieczeniu czekamy, aż chleb wystygnie. Dopiero wtedy można go pokroić.
Czy całkowicie ta opcja w artykule jest wyczerpująca.Myśle,że warto się jeszcze podszkolić w tej kwestii.