Eksperymentów z kaszą jaglaną ciąg dalszy. Tym razem wykorzystaliśmy kaszę jaglaną dość nie typowo, a mianowicie do przygotowania zdrowych naleśników bez użycia jakiejkolwiek mąki.
Naleśniki z kaszy jaglanej można podawać niemalże ze wszystkim. My zdecydowaliśmy się wykorzystać nasze jabłka z ogrodu, z których przyrządziliśmy pyszny słodko-kwaśny mus makrobiotyczny.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej bio
- 2 szklanki napoju sojowego
- 5 łyżeczek kuzu bio, lub skrobi kukurydzianej (10 łyżeczek)
- 4 łyżki oleju sezamowego bio
- szczypta soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną płuczemy, a potem gotujemy w około dwóch szklankach wody.
- Po ugotowaniu pozwalamy, aby kasza ostygła.
- W około pół szklance napoju sojowego rozpuszczamy kuzu i mieszamy z kaszą jaglaną, oraz pozostałym napojem sojowym.
- Dodajemy olej sezamowy, sól i miksujemy starannie wszystkie składniki na gładką masę, trochę bardziej gęstszą niż tradycyjne ciasto naleśnikowe.
- Pozwalamy ciastu odpocząć około 30 min.
- Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy jednorazowo około łyżeczki oleju sezamowego i smażymy naleśniki (potem już nie trzeba smarować patelni olejem).
WSKAZÓWKA: Dodatek kuzu do naleśników sprawia, że w trakcie smażenia puchną i trzeba je dobrze przypiec, aby w środku nie pozostały surowe. Myśmy je jeszcze dodatkowo zapiekali naleśniki już z nadzieniem jabłkowym w piekarniku, co oczywiście nie jest konieczne, natomiast zwiększa poziom energii Qi i po prostu takie naleśniki bardziej nam smakują. Natomiast skrobia kukurydziana jest bardziej przewidywalna w zachowaniu, ale jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować i chciałby przy okazji wykorzystać zdrowotne działanie kuzu, to jak najbardziej z kuzu też można 🙂
SKŁADNIKI NA MUS JABŁKOWY
- kilka świeżo zebranych jabłek (od gatunku jabłek zależy smak musu – nasze są słodko-kwaśne więc nie trzeba ich specjalnie dosmaczać)
- szczypta soli
- cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kroimy jabłka w dowolne kształty ( w końcu i tak to nie ma znaczenia), wrzucamy do rondelka, dodajemy szczyptę soli morskiej i gotujemy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Od nas zależy czy chcemy uzyskać papkę, wówczas gotujemy dłużej i mieszamy, lub wolimy mieć więcej widocznych kawałeczków jabłka.
- Dodajemy na końcu cynamon i mus gotowy 🙂
Gęstszą, nie gęstrzą 🙂
Czy może być skrobia ziemniaczana zamiast kukurydzianej?
Dziękujemy bardzo.Przy okazji „sezmowego” skorygowaliśmy na sezamowe 😉