SKŁADNIKI:
- 250 g mąki gryczanej BIO
- 20 g cukru pudru (najlepiej ze zmielonego cukru trzcinowego)
- 200 ml. śmietany owsianej BIO lub kremu sojowego BIO
- 15 g masła
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego BIO
- szczypta soli morskiej
- 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- olej ryżowy lub kokosowy (bezwonny) do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodawać wszystkie składniki dokładnie zarabiając na gładkie ciasto, jak na makaron. Zaleca się składanie wielokrotnie ciasta w celu napuszczenia do niego powietrza. Następnie odkładamy ciasto na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i bardzo cienko rozwałkujemy. Kroimy na pasy około 3cm x 10cm. W każdym pasku na środku robimy nacięcie wzdłuż ok. 5cm i przekładamy przez nie jeden z końców paska.
Tak przygotowane faworki przykrywamy ściereczką aby nie wyschły. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy faworki na papierowe ręczniczki do ocieknięcia z tłuszczu, a następnie układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:
Nasza mama robi takie. Czasem dzwonię, że skoro przyjedziemy w odwiedziny proszę aby zrobiła. Zawsze są pyszne – wiadomo – jak u mamy 🙂
Bardzo fajny przepis, pozdrawiam 🙂
Świetny przepis, kolejny bezglutenowiec na mojej liście, dzięki i zapraszam do mnie
http://prozdrowotny.blogspot.com
Większość produktów BIO ? Samo zdrowie ! Z pewnością spróbuję w najbliższym czasie ! 🙂