Zima to doskonała pora na przeprowadzanie eksperymentów kulinarnych. Latem trudno przekonać kogoś do ciepłych śniadań. Jednak kiedy biało za oknem wówczas chętniej sięgamy po rozgrzewające posiłki. Nam udało się wykorzystać pozostały po obiedzie ryż słodki i czarny i spożądzić z tego pyszniutkie, ciepłe i rozgrzewające śniadanko.
Rozgrzewające śniadanie ze słodkim i czarnym ryżem
- szklanka słodkiego i czarnego ryżu bio w proporcji 4:1
- 3 małe jabłka
- 6 śliwek suszonych bio
- 1 łyżka posiekanego, świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka słodu zbożowego ryżowego bio
- jagody goji i orzechy nerkowca bio do przystrojenia
Najpierw gotujemy ryż, najlepiej w szybkowarze.
Do ugotowanego uprzednio ryżu dodajemy: pokrojone suszone śliwki bio, czubatą łyżkę pokorjonego imbiru, pokrojone w kostkę jabłka. Gotujemy przez około 30 min. Po ugotowaniu osładzamy łyżką słodu ryżowego bio. Dodanie oliwy z oliwek wzbogaca potrawę i sprawia, że dłużej nie chce nam się jeść.
Podajemy w miseczkach posypane jagodami goji i orzechami nerkowca.
Smacznego!
Warto wiedzieć
Jagody goji (owoc kolcowoju) w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej należą do ziół, które odżywiają Krew i Jin Wąroby i Nerek. Jagody goji nawilżają oczy i gardło oraz poprawiają wzrok.