Ascetyczne płatki orkiszowe bio z czereśniami

płatki orkiszowe bio z czereśniami

Ciepłe płatki na śniadanie to podstawa zrównoważonego posiłku, który odżywia mózg, a ciału dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Bardzo popularne są płatki owsiane, ale bardziej wyraziste w smaku są płatki orkiszowe. Tutaj prezentujemy płatki orkiszowe bio w wersji letniej, czyli z czereśniami zerwanymi z drzewa – ekologicznymi, oczywiście 🙂

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Płatki orkiszowe bio płuczemy w wodzie i po zagotowaniu gotujemy przez ok. 30 min na wolnym ogniu (płatki orkiszowe gotują się trochę dłużej niż płatki owsiane).c
  2. Jakieś 5 min. przed końcem gotowania dodajemy umyte czereśnie.
  3. Przekładamy do miseczek i dekorujemy czarnym sezamem (jeśli czereśnie nie były wystarczająco słodkie, dosładzamy słodem zbożowym).

płatki orkiszowe bio z czereśniami

WŁAŚCIWOŚCI CZEREŚNI
  1. Zwiększają energię Qi
  2. Zapobiegają mimowolnej utracie nasienia
  3. Pomocne w leczeniu podagry, artretyzmu i reumatyzmu
  4. Ogrzewają
  5. Używane w anemii, gdzyż zawierają sporo żelaza

płatki orkiszowe bio z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *