Znowu powracamy do tematu dyni. Nie da się inaczej skoro tyle jej dokoła. Jesień to po prostu pora dyni. Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej dynia jest słodka i odżywia centrum śledzionę-żołądek (funkcje narządów dopowiedzialnych za transformację i transport pokarmu). Dynia przeciwdziała obrzękom, reguluje poziom cukru we krwi, a dzięki zawartości beta-karotenu (to dzięki niemu dynia jest pomarańczowa) wpływa korzystnie na oczy i skórę.
SKŁADNIKI
- dynia cukrowa
- 1 filiżanka suchej ciecierzycy bio
- 2 czerwone cebule
- 3 garście jagód goji
- pestki dyni bio
- olej sezamowy bio
- liście laurowe
- 2 plasterki imbiru
- 5 nasion zielonego kardamonu
- cynamon
- starta gałka muszkatałowa (ok. 1/3)
- pieprz czarny
- sól morska
- lub gotowa mieszanka garam masala
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na noc namaczamy ciecierzycę, którą gotujemy do miękkości następnego dnia (oczywiście w świeżej wodzie)
- Na patelni podgrzewamy olej sezamowy, na którym dusimy pod przykryciem pokrojoną czerwoną cebulę i dynię.
- Dolewamy ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Uzupełniamy wodą zupę, tak by ledwo przykryła dynię.
- Dokładamy wszystkie przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy jagody goji.
- Wyciągamy z zupy liście laurowe i kardamon.
- Podajemy zupę posypaną pestkami dyni (podprażone są smaczniejsze)