Ciepłe płatki na śniadanie to podstawa zrównoważonego posiłku, który odżywia mózg, a ciału dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Bardzo popularne są płatki owsiane, ale bardziej wyraziste w smaku są płatki orkiszowe. Tutaj prezentujemy płatki orkiszowe bio w wersji letniej, czyli z czereśniami zerwanymi z drzewa – ekologicznymi, oczywiście 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki orkiszowe bio płuczemy w wodzie i po zagotowaniu gotujemy przez ok. 30 min na wolnym ogniu (płatki orkiszowe gotują się trochę dłużej niż płatki owsiane).c
- Jakieś 5 min. przed końcem gotowania dodajemy umyte czereśnie.
- Przekładamy do miseczek i dekorujemy czarnym sezamem (jeśli czereśnie nie były wystarczająco słodkie, dosładzamy słodem zbożowym).
WŁAŚCIWOŚCI CZEREŚNI
- Zwiększają energię Qi
- Zapobiegają mimowolnej utracie nasienia
- Pomocne w leczeniu podagry, artretyzmu i reumatyzmu
- Ogrzewają
- Używane w anemii, gdzyż zawierają sporo żelaza