Faworki gryczane

faworki4

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki gryczanej BIO
  • 20 g cukru pudru (najlepiej ze zmielonego cukru trzcinowego)
  • 200 ml. śmietany owsianej BIO lub kremu sojowego BIO
  • 15 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego BIO
  • szczypta soli morskiej
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej ryżowy lub kokosowy (bezwonny) do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodawać wszystkie składniki dokładnie zarabiając na gładkie ciasto, jak na makaron. Zaleca się składanie wielokrotnie ciasta w celu napuszczenia do niego powietrza. Następnie odkładamy ciasto na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i bardzo cienko rozwałkujemy. Kroimy na pasy około 3cm x 10cm. W każdym pasku na środku robimy nacięcie wzdłuż ok. 5cm i przekładamy przez nie jeden z końców paska. faworki34
Tak przygotowane faworki przykrywamy ściereczką aby nie wyschły. Rozgrzewamy olej w głębokim naczyniu i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy faworki na papierowe ręczniczki do ocieknięcia z tłuszczu, a następnie układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

Mąka gryczana BIO

Cukier trzcinowy złocisty BIO

Sól morska

Krem sojowy BIO

4 przemyślenia nt. „Faworki gryczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *