Wieczory coraz chłodniejsze, w powietrzu czuć już jesień. Dlatego dziś polecam przyjemnie rozgrzewający gulasz warzywny z sokiem imbirowym i soczewicą.Przyznam, że kiedy go gotuję za każdym razem powstaje z nieco innego zestawu warzyw, dlatego zachęcam do poszukiwań własnych kombinacji. Sok imbirowy nadaje potrawie takiego ciekawego smaku, że naprawdę nie trzeba dodawać więcej przypraw poza odrobiną soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny.
A zatem do rzeczy. Aby przyrządzić wersję ze zdjęcia potrzebujecie:
Porcja dla 3 osób dorosłych:
- ¼ brązowej soczewicy bio
- ½ szklanki kaszy jaglanej lub dowolnego ryżu pełnoziarnistego
- Ok ¼ dyni Hokkaido
- ½ dużej cukinii lub 1 mała (żółta lub zielona)
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- Ok 2 cm korzenia świeżego imbiru
- Sok z cytryny
- Sos sojowy
- Olej kokosowy
- Sól, pieprz ziołowy
SOCZEWICA:
- Brązową soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Rano odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy kilka płatków alg kombu i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka (ok 45-60 minut).
KASZA:
- Kaszę jaglaną podprażamy w suchym garnku na małym ogniu, co chwilę potrząsając garnkiem. (trzeba uważać, aby jej nie przypalić). Dzięki podprażeniu kasza będzie miała działanie osuszające nasz organizm z nadmiaru wilgoci, śluzu. Po około dwóch minutach, kiedy kasza zaczyna pachnieć, przelewamy ją wrzątkiem i odlewamy wodę z zebranymi zanieczyszczeniami.
Następnie kaszę zalewamy gorącą wodą w proporcji 1: 3, czyli na pół szklanki kaszy wlewamy półtorej szklanki gorącej wody i dodajemy szczyptę soli. Kaszy nie mieszamy, gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, najlepiej na płytce, i gotujemy około 25-30 minut. Po około 20 minutach wyłączamy gaz (kasza wchłonie wodę i na pewno się nie przypali).
GULASZ:
- W głębokiej patelni rozgrzewamy około 2-3 łyżki oleju kokosowego.
- Dodajemy por pokrojony w około 2 – 3 cm kawałki, chwilę smażymy
- Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, za chwilę pokrojoną w grubą kostkę paprykę
- Wszystko smażymy kilka minut, co chwilę mieszając.
- Potem dodajemy pokrojoną w grubą kostkę dynię, dolewamy odrobinę gorącej wody i dusimy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy grubo pokrojoną cukinię najlepiej ze skórką. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze około 7-8 minut. Być może potrzebne będzie dodanie jeszcze odrobinę gorącej wody. Ważne, aby warzywa na koniec były jędrne i się nie rozpadały.
- Około 2 cm korzeń imbiru razem ze skórką ścieramy na drobnej tarce do małej miseczki, potem przekładamy całość w dłoń i wyciskamy sok, jednocześnie rozprowadzając go po całej powierzchni patelni. Dodajemy trochę pieprzu. Mieszamy.
- Teraz dodajemy ugotowaną soczewicę, sos sojowy około 1 – 2 łyżki (niekoniecznie) i sól do smaku. Mieszamy.
- Na koniec skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny , około ½ – 1 łyżka. Można wmieszać jeszcze świeżego pomidora bez skórki, pokrojonego w grubą kostkę.
Na talerz wykładamy kilka liści dowolnej sałaty skropionej olejem lnianym, potem kaszę jaglaną, na górę nakładamy gulasz, posypujemy prażonym sezamem białym i czarnym i natką pietruszki.
Smacznego…
Przepis i zdjęcia wykonane dla Bionica przez Katarzynę Filip/Kuchnia Osobista
O jaka plytke chodź przy gotowaniu kaszy jaglanej? Wiele razy próbowałam gotowac w ten sposób ale kasza gotuje sie tylko na srodku a ta pozostala dookoła po bokach jest surowa na koniec. Proszę o radę. Dziekuje😊
„Joanno chodzi o metalową płytkę dostępną najczęściej w sklepach gospodarczych i na pewno w internecie. Płytka taka ma zastosowanie tylko do kuchenek gazowych. Płytkę taką umieszczamy na najmniejszym palniku, a na płytce stawiamy garnek.
Kasza, jeśli gotujemy ją w proporcji 1 szklanka kaszy do 3 szklanek gorącej wody, zwykle wchłonie wodę po ok 15-20 minutach, wtedy wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę po przykryciem jeszcze ok 10 -15 minut.
A jeśli chodzi o nierównomiernie ugotowaną kaszę, to być może garnek miał za dużą średnicą w porównaniu do małego płomienia.
A może ogień był jednak za duży i kasza za szybko wchłonęła wodę. Warto wtedy po prostu dolać trochę gorącej wody w trakcie gotowania. Bardzo ważne jest również, aby absolutnie nie mieszać kaszy w trakcie gotowania”-moge przesłac na maila zdjęcie mojej płytki;) Pozdrawiam.
Katarzyna Filip
Poproszę zdjęcia tej plytki jesli mozna😊
Niestety nie mogę wysłać tego zdjęcia na pani maila – jeśli pani może to proszę o wysłanie wiadomości o treści „zdjęcie płytki gazowej” na adres: m.tarkowska@bionica.com.pl a ja odbiję maila ze zdjęciem.