Pasta z bakłażana z sezamem wg. pięciu przemian

pasta z bakłażana z sezamem

Pasta z bakłażana to wyjątkowo niefotogeniczna, ale za to bardzo smaczna przekąska. Prosta w przygotowaniu (pieczesz i blendujesz), wyrazista w smaku dzięki dodatkom takim jak czosnek i odrobinę egzotyczna za sprawą połączenia jej z sezamem.

Doskonale komponuje się z chrupkim pieczywem oraz pieczonymi rybami, mięsem i  warzywami.

SKŁADNIKI:
  •  pół szklanki sezamu białego niełuskanego bio
  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz cayenne

 

czarny sezam wzmacnia Nerki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą.
  2. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
  3. Na suchej patelni prażymy sezam, studzimy go i mielimy ( w młynku do kawy albo blenderze ), pod koniec mielenia dodać oliwę, szczyptę pieprzu i łyżeczkę wody aby powstała jednolita pasta.
  4. Dolewamy 2 łyżeczki octu winnego i mieszamy.
  5. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki.
  6. Skórki wyrzucamy a połowę miąższu dodajemy do sezamu i razem blendujemy.
  7. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy, wyciśnięty czosnek, sól do smaku oraz natkę i drugą połowę miąższu bakłażana i  jeszcze raz blendujemy.

SMACZNEGO!

 

Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

sezam biały niełuskany bio 300g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *