Pasta z bakłażana to wyjątkowo niefotogeniczna, ale za to bardzo smaczna przekąska. Prosta w przygotowaniu (pieczesz i blendujesz), wyrazista w smaku dzięki dodatkom takim jak czosnek i odrobinę egzotyczna za sprawą połączenia jej z sezamem.
Doskonale komponuje się z chrupkim pieczywem oraz pieczonymi rybami, mięsem i warzywami.
SKŁADNIKI:
- pół szklanki sezamu białego niełuskanego bio
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pieprz cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
- Na suchej patelni prażymy sezam, studzimy go i mielimy ( w młynku do kawy albo blenderze ), pod koniec mielenia dodać oliwę, szczyptę pieprzu i łyżeczkę wody aby powstała jednolita pasta.
- Dolewamy 2 łyżeczki octu winnego i mieszamy.
- Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki.
- Skórki wyrzucamy a połowę miąższu dodajemy do sezamu i razem blendujemy.
- Na koniec dodajemy odrobinę oliwy, wyciśnięty czosnek, sól do smaku oraz natkę i drugą połowę miąższu bakłażana i jeszcze raz blendujemy.
SMACZNEGO!
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie: