W Kuchni Pięciu Przemian rośliny strączkowe należą do Przemiany Wody. W strączkach skumulowana jest duża ilość energii, która wzmacnia śledzionę, ale przede wszystkim nerki. I prawdopodobnie nie przypadkowo wiele gatunków fasoli ma kształt nerek. Niesamowita mądrość tkwi w naturze, wystarczy tylko uważnie ją obserwować i korzystać z niej dla własnego zdrowia.
Składniki:
- ok ¾ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli bio
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- Ziele angielskie
- Jałowiec
- Liść laurowy
- 4 suszone śliwki bio
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Spora szczypta soli
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Natka pietruszki
- Fasolę moczymy ok 12 h, najlepiej na noc.
- Gotujemy w świeżej wodzie ok 60 minut z dodatkiem alg kombu, które poprawią trawienie i skracają czas gotowania. Uwaga! Strączki solimy dopiero w ostatnich 15 minutach gotowania.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, po chwili dodajemy wędzoną paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dusimy przez kilka minut.
- Fasolę odsączamy z wody, przekładamy do miski i blendujemy.
- Następnie z patelni usuwamy przyprawy i dodajemy zeszkloną cebulę do fasolowej masy.
- Suszone śliwki kroimy na małe kawałki i również dodajemy do masy. Dodajemy pozostałe przyprawy.
7. Wszystko krótko delikatnie miksujemy tak, aby zachować kawałki śliwki i cebuli.
8. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
9. Podajemy najlepiej na grzankach z ulubionym pieczywem. Na zdjęciu pasta w towarzystwie bezglutenowego chleba firmy Bauck Hof.
Dla Bionica przygotowała Katarzyna Filip
Niebo w gębie 🙂
Dziękujemy i gratulujemy smacznego wyrobu;)