Dynia jest fantastycznym warzywem, które możemy dowolnie wykorzystywać w okresie jesienno-zimowym, zaówno do dań wykwintnych jak i słodkich. Ponadto intensywny pomarańczowy kolor, który dynia zawdzięcza betakarotenowi, podnosi efekt estetyczny posiłków, co może być ważne zwłaszcza w pochmurne dni, a także gdy do jedzenia chcemy zachęcić dzieci 🙂
W tym wypadku dynia (mieszanka cukrowej z hokkaido) została wykorzystana do przygotowania wilgotnego i zdrowego ciasta dyniowego. W przypadku kiedy nie mamy dyni, możemy zastąpić ją marchwią lub batatami. Ważne, aby warzywa pochodziły z upraw ekologicznych wtedy są bogatsze w smaku i słodsze, a dzięi temu ciasto wymaga mniej słodu. Ilość słodu zbożowego zaproponowanego w tym przepisie sprawia, że ciasto jest tylko niezncznie słodkie. Dla kogoś, kto woli bardziej wyraźne smaki, proponujemy zwiększyść ilość słodu, lub zastąpić go stewią lub innym zdrowym słodzikiem, które są z reguły bardziej słodkie od syropów zbożowych.
SKŁADNIKI
- 1 filiżanka mąki z ryżu brązowego
- 1 filiżanka mąki z kaszki jaglanej
- 3 filiżanki ugotowanej dyni
- 1 filiżanka kawy
- 1/4 filiżanki sezamu zmielonego
- 1/3 filiżanki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 filiżanki słodu zbożowego
- szypta soli morskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obieramy dynię, wrzucamy do rondelka, odrobinę solimy sposobem makrobiotycznym aby soki puściły (można dodać trochę wody, aby dynia nie przypalała się)
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 c.
- Mielimy w młynku do kawy ryż brązowy i kaszę jaglaną na mąkę
- W tym samym młynku mielimy sezamam i kardamon na mąke
- Łączymy wszystkie suche składniki
- Dodajemy pozostałe składniki wraz z ugotowaną dynią i starannie mieszamy
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładamy ciasto i pieczemy około godziny.