Kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi

kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi
kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi

Zdrowe śniadanie  to warunek, aby dobrze rozpocząć dzień. Nic tak dobrze nie nadaje się do przygotowywania zdrowych śniadań jak kasza jaglana i quinoa (komosa ryżowa). W dobrze zbalansowanym śniadaniu nie powinno także zabraknąć owoców suszonych (tych ekologicznych, a nie siarkowanych ;-)) dostarczających wraz ze zbożami cennego błonnika i witamin, a także białka w postaci orzechów i pestek. Orzechy i pestki, lub odrobina oleju z pierwszego tłoczenia, sprawiają, że dłużej będziemy odczuwać satysfakcję i nie tak prędko sięgniemy po drugie śniadanie. Ponadto pestki i orzechy stanowią źródło tak potrzebnych dla prawidłowego działania układu nerwowego kwasów omega-3. Skomponowane w ten sposób zdrowe śniadanie to dobry start każdego dnia 🙂 A jeśli ktoś nie może obejść się bez mleka, może spróbować jego alternatyw w postaci napojów zbożowych lub orzechowych.

kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi

kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi
kasza jaglana z czarną quinoa i morelami suszonymi

SKŁADNIKI

  • 1/2 filiżanki kaszy jaglanej bio
  • 1 łyżka czarnej quinoa bio (można zastąpić czerwoną lub żółtą – kosztem efektu kolorystycznego, ale nie zdrowia ;-))
  • 4 morele suszone bio
  • garstka orzechów nerkowca bio
  • łyżka zmielonego lnu bio (siemienia lnianego)
  • 1 filiżanka napoju ryżowego bio
  • plasterek świeżego imbiru
  • 2 ziarenka zielonego kardamonu
  • pół szczypty soli morskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę jaglaną wraz z quinoa płuczemy (także te ekologiczne) i podprażamy.
  2. Dolewamy 1,5 – 2 filiżanek wody i zagotowujemy.
  3. Dorzucamy drobno pokrojone morele suszone, orzechy nerkowca, plasterek imbiru, kardamon, pół szczypty soli morskiej i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania polewamy napojem ryżowym – ile tylko chcemy 🙂
  5. Posypujemy zmielonym lnem i podajemy jeszcze gorące 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *