Zdrowe śniadanie to warunek, aby dobrze rozpocząć dzień. Nic tak dobrze nie nadaje się do przygotowywania zdrowych śniadań jak kasza jaglana i quinoa (komosa ryżowa). W dobrze zbalansowanym śniadaniu nie powinno także zabraknąć owoców suszonych (tych ekologicznych, a nie siarkowanych ;-)) dostarczających wraz ze zbożami cennego błonnika i witamin, a także białka w postaci orzechów i pestek. Orzechy i pestki, lub odrobina oleju z pierwszego tłoczenia, sprawiają, że dłużej będziemy odczuwać satysfakcję i nie tak prędko sięgniemy po drugie śniadanie. Ponadto pestki i orzechy stanowią źródło tak potrzebnych dla prawidłowego działania układu nerwowego kwasów omega-3. Skomponowane w ten sposób zdrowe śniadanie to dobry start każdego dnia 🙂 A jeśli ktoś nie może obejść się bez mleka, może spróbować jego alternatyw w postaci napojów zbożowych lub orzechowych.
SKŁADNIKI
- 1/2 filiżanki kaszy jaglanej bio
- 1 łyżka czarnej quinoa bio (można zastąpić czerwoną lub żółtą – kosztem efektu kolorystycznego, ale nie zdrowia ;-))
- 4 morele suszone bio
- garstka orzechów nerkowca bio
- łyżka zmielonego lnu bio (siemienia lnianego)
- 1 filiżanka napoju ryżowego bio
- plasterek świeżego imbiru
- 2 ziarenka zielonego kardamonu
- pół szczypty soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę jaglaną wraz z quinoa płuczemy (także te ekologiczne) i podprażamy.
- Dolewamy 1,5 – 2 filiżanek wody i zagotowujemy.
- Dorzucamy drobno pokrojone morele suszone, orzechy nerkowca, plasterek imbiru, kardamon, pół szczypty soli morskiej i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 15 minut.
- Pod koniec gotowania polewamy napojem ryżowym – ile tylko chcemy 🙂
- Posypujemy zmielonym lnem i podajemy jeszcze gorące 🙂