Korzenny budyń ze słodkiego ryżu i napoju ryżowego

 

budyń ze słodkiego ryżu
budyń ze słodkiego ryżu

Słodki ryż, również znany jako ryż kleisty, jest bardzo popularny w Chinach. Słodki ryż, na co już wskazuje sama nazwa doskonale nadaje się do przygotowania ciepłych dań i deserów. Dodatkowo dzięki kleistości wykorzystuje się go do lepienia różnych, zdrowych łakoci. Słodki ryż jest używany w Oriencie nie tylko jako zdrowy deser, ale również jako substancję odżywczą. Fakt ten wykorzystuje medycyna chińska i często osobom osłabionym zaleca się spożywanie słodkiego ryżu w celu odżywienia i wzmocnienia organizmu.

Przepis na korzenny budyń ze słodkiego ryżu poleca się więc wszystkim, a zwłaszcza osobom osłabionym, niedoborowym, które nie znoszą zimna (wykorzystanie w przepisie cynamonu, imbiru i kardamonu powoduje, że taki deser jest ogrzewający). Nie ma chyba nic bardziej przyjemniejszego niż deser, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

budyń ze słodkiego ryżu
budyń ze słodkiego ryżu

SKŁADNIKI

  • 3/4 fliżanki słodkiego ryżu pełnoziarnistego
  • 4 daktyle bio
  • 1 filiżanka napoju ryżowego bio
  • cynamon
  • plasterek świeżego imbiru
  • 3 ziarenka zielonego kardamonu
  • syrop zbożowy ryżowy bio (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1.  Słodki ryż płuczemy i gotujemy w 3-4 filiżankach wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz (im dłużej gotujemy tym budyń jest bardziej energetyczny)
  2. Do gotującego się ryżu dodajemy pokrojone daktyle, oraz cynamon, imbir i kardamon i  jeszcze trochę gotujemy (30 min)
  3. Dolewamy napoju ryżowego bio i jeszcze przez moment gotujemy.
  4. Wyciągamy przyprawy, a sam ryż miksujemy.
  5. W razie potrzeby dosładzamy syropem zbożówym ryżowym.

Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

Ryż słodki pełnoziarnisty BIO

Daktyle bez pestki BIO

Napój ryżowy naturalny BIO

Syrop słodowy ryżowy BIO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *