Pomarańczowy krem z nerkowców

Pomarańczowy krem z nerkowców
Pomarańczowy krem z nerkowców

Nerkowce i daktyle są tymi produktami, bez których nie może obejść się kuchnia wegańska. Zwłaszcza jeśli idzie o zdrowe słodycze dobrze jest mieć je pod ręką. Najlepsze jest to, że ani orzechy nerkowca ani daktyle  nie wymagają żadnych zbędnych działań i same w sobie są już przepyszne.  Natomiast zmielone orzechy nerkowca lub daktyle stanowią bazę wyjściową dla pozostałych słodkich dań.

Same zmielone nerkowce można podawać już maluchom w formie prostej (tj. bez żadnych dodatków), jako  źródło białka i zdrowych tłuszczy. Natomiast odpowiednio doprawiony krem z nerkowców może posłużyć za zdrowy deser (jak w poniższym przepisie), pasta do chleba (po odpowiednim doprawieniu), mleko orzechowe po uprzednim rozcieńczeniu, a także lody (po zmrożeniu).  Możliwości zastosowań kremu z nerkowców ogranicza tylko nasza wyobraźnia więc kolejne przepisy na orzechy nerkowe już niebawem 🙂

DSC_0005 DSC_0108Pomarańczowy krem z nerkowców

 

SKŁADNIKI

  • szklanka orzechów nerkowych bio
  • 2 łyżki syropu zbożówego bio
  • 2 łyżki ekologicznej skórkipomarańczy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na conajmniej 4 godziny (lub na noc).
  2. Podobnie postępujemy ze skórką pomarańczy, z tym, że czas moczenia wynosi zaledwie około 30 minut.
  3. Odcieńczamy nerkowce i wraz skórką pomaranczy oraz słodem zbożowym wrzucamy do miksera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy (ok. 2-3 minuty). Jeślli masa jest „za ciężka” i osiada na ściankach dolewamy wody z moczonych orzechów.
  4. Przekładamy do miseczek, dekorujemy i podajemy.

Sładniki podane w przepisie wystarczają na 3-4 porcje. Przechowujemy w lodówce.

PODPOWIEDŹ: Jeśli chcemy skrócić czas moczenia nerkowców lub skórki pomarańczy, wówczas zalewamy je gorącą wodą.DSC_0073

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *