Nerkowce i daktyle są tymi produktami, bez których nie może obejść się kuchnia wegańska. Zwłaszcza jeśli idzie o zdrowe słodycze dobrze jest mieć je pod ręką. Najlepsze jest to, że ani orzechy nerkowca ani daktyle nie wymagają żadnych zbędnych działań i same w sobie są już przepyszne. Natomiast zmielone orzechy nerkowca lub daktyle stanowią bazę wyjściową dla pozostałych słodkich dań.
Same zmielone nerkowce można podawać już maluchom w formie prostej (tj. bez żadnych dodatków), jako źródło białka i zdrowych tłuszczy. Natomiast odpowiednio doprawiony krem z nerkowców może posłużyć za zdrowy deser (jak w poniższym przepisie), pasta do chleba (po odpowiednim doprawieniu), mleko orzechowe po uprzednim rozcieńczeniu, a także lody (po zmrożeniu). Możliwości zastosowań kremu z nerkowców ogranicza tylko nasza wyobraźnia więc kolejne przepisy na orzechy nerkowe już niebawem 🙂
SKŁADNIKI
- szklanka orzechów nerkowych bio
- 2 łyżki syropu zbożówego bio
- 2 łyżki ekologicznej skórkipomarańczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na conajmniej 4 godziny (lub na noc).
- Podobnie postępujemy ze skórką pomarańczy, z tym, że czas moczenia wynosi zaledwie około 30 minut.
- Odcieńczamy nerkowce i wraz skórką pomaranczy oraz słodem zbożowym wrzucamy do miksera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy (ok. 2-3 minuty). Jeślli masa jest „za ciężka” i osiada na ściankach dolewamy wody z moczonych orzechów.
- Przekładamy do miseczek, dekorujemy i podajemy.
Sładniki podane w przepisie wystarczają na 3-4 porcje. Przechowujemy w lodówce.
PODPOWIEDŹ: Jeśli chcemy skrócić czas moczenia nerkowców lub skórki pomarańczy, wówczas zalewamy je gorącą wodą.