Batony z ryżu preparowanego

DSC_0182batony z ryżu preparowanego

Prosta, łatwa i nie wymagająca dużego nakładu pracy przekąska, a w zasadzie „łakoć”, która zdecydowanie zaspokoi zachciankę na słodycze. Batony z ryżu preparowanego kroimy na dowolne kawałki (kostki, paski, trójkąty) i przechowywujemy w lodówce (przed podaniem muszą być schłodzone inaczej zamiast rozpuścić się w ustach rozpuszczą nam  się w rękach) . Batony z ryżu preparowanego są nie tylko zdrowe, lekkie iwegańskie, ale również nie zawierają glutenu.

W przepisie zostało wykorzystane masło z orzeszków ziemnych, ale śmiało można użyć innego, a nawet poeksperymentować z innymi masłami z pestek dyni lub sezamu.

batony z ryżu preparowanego DSC_0071batony z ryżu preparowanego

SKŁADNIKI

  • 3 filiżanki ryżu preparowanego bio
  • 1/2 świeżego masła orzechowego (tutaj zostało użyte masło z orzeszków ziemnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po inne, np. migdałowe lub z nerkowców)
  • 1/2 syropu zbożowego ryżowego
  • pół szczypty soli morskiej jeśli masło orzechowe jest bez dodatku soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej surowej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 fliżanki posiekanych orzechów nerkowca

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Syrop zbożowy ryżowy i masło orzechowe mieszamy (jeśli mamy z tym trudność możemy je nieznacznie podgrzać).
  2. Do miski wsypujemy ryż oraz masło orzechowe wraz ze syropem zbożowym i mieszamy tak, aby połączyć wszystkie skłądniki.
  3. Przekładamy taką masę na wysmarowany uprzednio tłuszczem papier do pieczenia, nadajemy jej formę prostokąta przy pomocy szpatulki i wkłądamy do zamrażalnika na około 30 min.
  4. W tym czasie rozpuszcamy czekoladę z dwoma łyżkami tłuszczu kokosowego.
  5. Po upływie 30 min wyciągamy masę z ryżu preparowanego z zamrażalnika, wylewamy na nią tężejącą już masę z czekolady i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
  6. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 min.
  7. Kiedy masa stężenie, kroimy ją w kawałki i przechowujemy w pojemniczku w lodówce.

 

Jedno przemyślenie nt. „Batony z ryżu preparowanego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *