Pamiętacie nasz przepis na krakersy z lnu? Wystarczy użyć większą masę i upiec ją na petelni niczym naleśnka, a otrzymamy pyszny lniany wrap, który z powodzeniem zastąpi kanapkę. Takie wrapy (zawijasy) świetnie sprawdzają się w podróży, pracy i szkole. Zdrowy wrap wypełniamy pastą ze słonecznika, czarnej fasoli, humusem, awokado, marchewką, buraczkami czy ogóreczkiem i otrzymujemy wysokobiałkowy, bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe posiłek. Wystarczy wrapa zawinąć w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą gdziekolwiek będziemy (np. górskie wędrówki).
SKŁADNIKI
- te same składniki i proporcje co w przepisie na krakersy lniane.
- tłuszcz kokosowy bio do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Postępujemy w taki sam sposób jak w przepisie na krakersy lniane. Różnica polega na sposobie smażenia. Kiedy mamy już gotową śluzowatą masę postępujemy z nią tak jak przy smażeniu naleśników.
- Na patelnię dajemy łyżkę tłuszczu kokosowego i wylewamy masę lnianą – ważne, aby była gruba bo w przeciwnym razie mogą tworzyć się dziurki (to dzięki grubej masie wrap będzie sprężysty i nie będzie się łamał).
- Jednego wrapa (naleśnika) smażymy około 20-30 minut (wystarczy w jednej strony) do momentu aż dobrze stężeje i łatwo będzie odchodził od patelni.
Wrapy przekładamy na talerz, wypełniamy dowolną zawartością (np. startą marchewką lub buraczkami, pokrojonymi w paski ogórkami, szczypiorkiem, awokado, jajkiem i smarujemy pastą lub humusem), zawijamy i przekrajamy na pół. Zawijamy w papier śniadaniowy i w drogę 😉
dzień dobry,
ile placków wychodzi z podanych proporcji?? 🙂
Świetny patent 🙂
I mega proste w przygotowaniu 🙂