Bajecznie prosty napój z kaszy jaglanej do tej pory z dala trzymał się naszego bloga. Niemniej czas to zmienić, gdyż przepis na niego jest nie tylko prosty, ale również zapobiega marnotrawstwu. Jeśli po śniadaniu, lub z obiadu pozostała nam kasza jaglana, wówczas potrzebujemy tylko blender i 5 wolnych minut. Podstawę kotajlu jaglanego oprócz kaszy jagalanej, stanowią daktyle niesiarkowane i migdały – i w zasdzie niewiele więcej. W sezonie możemy urozmaicić napój i użyć swieżych jagód, jeżyn, malin, truskawek, a w chłodniejsze dni – korzennych przypraw i czekolady bądź karobu.
Napój jaglany zawiera wszystkie cenne właściwości, które przypisuje się kaszy jaglanej. Jest nie tylko doskonałą alternatywą dla mleka krowiego i pochodnych, ale również dla innych napojów wegańskich (np. ryżowych, owsianych czy migdałowych). Napój jaglany nie zawiera glutenu i tak jak sama jaglaszka jest odkwaszający. Można podawać go na ciepło (wówczas przed użyciem podgrzewamy jaglaszkę i dodajemy ciepłej wody), lub schłodzić, a nawet bardzo schłodzić – jak ktoś ma ochotę to może w upały przełożyć taki napój do zamrażalnika i po paru godzinach cieszyć się lodami jaglanymi 😉 Możliwości zastosowań jest bez liku, a jedynie wyobraźnia stawia nam ograniczenia 😉
SKŁADNIKI
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej bio
- 4 daktyle bio
- garść migdałów bio (alternatywnie orzechów nerkowca)
- pół szklanki jagód
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Daktyle i migdały zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę.
- Po upływie czasu migdały obieramy ze skórki i wraz z daktylami przekładamy do blendera.
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wodę (można wykorzystać wodę, w której moczyły się daktyle i migdały jeśli były ekologiczne) i miksujemy na gładką masę.
- Do całości dodajemy jagody i jeszcze włączamy blender dosłownie na kilka obrotów.
- Podajemy przystrojony świeżymi jagodami.