Bauckhof falafel – kotleciki z ciecierzycy

kotlety z ciecierzycy falafels

Ciecierzyca jest idealną rośliną strączkową, która zastępuje białko w diecie wegańskiej, lub stanowi pełnowartościowe uzupełnienie w każdej zrównoważonej diecie. Popularna na Bliskim Wschodzie ciecierzyca (lub cieciorka) stosowana jest w tamtejszej kuchni pod wieloma postaciami. Falafele, czyli kulki ze zmielonej ciecierzycy, obok hummusa (pasta z ciecierzycy), stanowią tradycyjną potrawą w basenie Morza Śródziemnego. Również w naszej szerokości geograficznej coraz częściej można się spotkać z tą pełną wartości odżywczych rośliną strączkową, z które sami możemy przygotowywać pasty, kotlety, pasztety, a nawet zupy. Jedyny problem polega na tym, że jak prawie każdą roślinę strączkową, również ciecierzycę trzeba najpierw namoczyć na kilka godzin zanim podda się ją dalszym obróbkom. A co jeśli nie mamy czasu?

Jeśli nie mamy czasu na gotowanie, ale za to ogromną ochotę na falafele (kotlety z ciecierzycy) to możemy zaryzykować i wypróbować te z pudełka Baucka. Nam zasmakowały 🙂 Falafele Bauckhof okazały się mega szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, co jest sztuką samą w sobie. Każdy kto raz chociaż robił kotlety z ciecierzycy (lub jakiekolwiek inne) przyzna, że największą trudność stanowi odpowiedni dobór przypraw. U Baucka nie ma tego problemu –  proporcje, a zatem i smak, są idealne. Ponadto, jak wszystkie produkty tej firmy, również i falafele zrobione są z certyfikowanych ekologicznych produktów. Ponadto są bezglutenowe.

Bauckohof falafele z pudełka

SKŁADNIKI:

  • zawartość opakowania Bauckohof ( skład: mielona ciecierzyca bio, mąka z ciecierzycy bio, sól morska bio, kumin bio, nać pietruszki bio, czosnek w proszku bio, kolendra bio, biały pieprz bio)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • biały lub czarny sezam bio do obtoczenia (alternatywnie)
  • tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zawartość opakowania przesypujemy do miski, starannie mieszamy z 250 militra gorącej wody i pozostawiamy na około 15 minut.
  2. Przy pomocy łyżeczki, lub po prostu wilgotnymi rękami, formujemy falafele. Falafele mogą mieć kształt kulki, lub być lekko spłaszczone, co pomoga, gdy je smażymy na patelni.
  3. Uformowane falafele obtaczamy w sezamie.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy tłuszcz (idealnie olej sezamowy tłoczony na zimno, ale równie dobrze można użyć oliwy z oliwek lub tłuszczu kokosowego) i smażymy falafele po obu stronach aż do uzyskania złotawo-brązowego koloru.

Faktycznie, jak zapewnia producent, wychodzi 16 pięknych złotawych falafeli. Falafele świetnie komponują się z oliwkami, ogórkami kiszonymi, awokado, cebulką i ogórkiem. W porze obiadowej podajemy je z ryżem, lub innymi zbożami, obficie posypane zieloną pietruszką i kolendrą. Jeśli tylko mamy pod ręką możemy także dołożyć do nich hummus.

OPCJE: Z zawartości pudełka można również przyrządzić zupę lub puree.

pieczone kulki cieciorkowe - falafele

2 przemyślenia nt. „Bauckhof falafel – kotleciki z ciecierzycy

  1. Gotowe kotleciki wkladamy do lodowki na godzine. Na patelni rozgrzewamy 2-3 lyzki oleju rzepakowego i na juz mocno zagrzany, tak by nie chlonely tluszczu, wkladamy falafele. Smazymy kotleciki z obu stron po 4-5 minut, do mocnego zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *