Miso to fermentowana od 6 do 36 miesięcy mieszanina soi z jęczmieniem i ryżem. Proces fermentacji kończy się całkowitym rozłożeniem soi i zbóż do składników, które są łatwo i szybko przyswajalne. Struktura białek soi jest rozkładana do 18 różnych aminokwasów (włączając wszystkie określane mianem egzogennych), dzięki czemu spożywane nawet w małych ilościach miso może znacząco wspierać dietę.
Miso zawiera wiele aktywnych enzymów, wspomagających trawienie, a także szereg minerałów takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, miedź i siarka. W Japonii uważa się, że miso działa odtruwająco na organizm, a także podtrzymuje wigor i wytrzymałość oraz działa zbawiennie na układ pokarmowy. Ponadto miso zawiera znaczącą ilość kwasu linoleinowego i lecytyny, które pomagają rozpuścić zawarty we krwi cholesterol oraz utrzymać naczynia krwionośne w elastyczności. Badania przeprowadzone w Japonii wykazały, że istnieje zależność między długowiecznością a regularnym spożywaniem tej potrawy.
Zupa z miso jest banalnie prosta do przygotowania. Oto przepis podstawowy na 3-4 porcje
SKŁADNIKI
- garść alg wakame lub kombu
- 2-3 łyżki stołowe miso jęczmiennego lub ryżowego (wersja bezglutenowa)
- garść warzyw: marchew, pietruszka, seler
- pietruszka
- 4 filiżanki wody (bulionu warzywnego lub wody, w której moczone były algi)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotowane a następnie pokrojone na mniejsze kawałki algi oraz pokrojone warzywa podsmaż w małej ilości oleju sezamowego.
- Dolej wody i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Rozpuść miso w małej ilości wody lub bulionu i dodaj do zupy.
- Doprowadź zupę ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Udekoruj szczypiorkiem.
- Smacznego 🙂
Wywar na bazie miso nie jest bez glutenu, a przepis otagowany jest jako danie bez glutenowe. O ile soja i ryż są bezpieczne, tak jęczmień już zawiera gluten.
Tak, ma pani rację – miso na bazie jęczmienia nie gwarantuje bezpiecznej zawartości glutenu. Dlatego polecamy zawsze w przepisach produkty naszej marki Bionica, w której asortymencie znajduje się miso ryżowe – bezpieczne dla bezglutenowców. Zapraszamy do wypróbowania: http://www.bionica.pl/bionica_miso_ryzowe_bio_250g-1418-1419-p.html P.s. Dziękujemy za uwagę – uzupełniliśmy przepis o pełną nazwę miso ryżowe.