Czarny ryż z pieczarkami

Zdrowe, sycące, bogate w składniki odżywcze danie. Dość szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć czasu moczenia ryżu czarnego. A moczyć warto nawet kilka godzin. Ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzują krótkie czarne ziarenka, ma lekko orzechowy smak, jest bardzo aromatyczny i kleisty. Głęboka czerń ziarna dzięki wysokiej zawartości antocyjanów (pigmentów roślinnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych) przechodzi po ugotowaniu w purpurę.Wybór dodatków dowolny. Doskonale nadadzą się fasole, cukinia, bakłażan czy marchewka. W tym przepisie wybór padł na pieczarki, paprykę i pomidory suszone. To porcja dla co najmniej 2-3 osób.

ryz czarny z warzywami

SKŁADNIKI

  • szklanka ryżu czarnego pełnoziarnistego bio
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 8 pieczarek
  • papryka czerwona
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie pietruszki)
  • szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz
  • tłuszcz kokosowy do smażenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Gotujemy uprzednio moczony całą noc ryż czarny (1 szklanka ryżu czarnego na 2 szklanki wody).  Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno poszatkowany) ząbek czosnku.
  2. Na tłuszczu kokosowym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Chwilę smażymy.
  3. Dodajemy pokrojone suszone pomidory.  Całość dusimy 5-10minut (można dodać nieco wody).
  4. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną kolendrę, pieprz i sól.
  5. Układamy ryż i warzywa na talerzu i życzymy sobie pysznego smacznego 🙂

4 przemyślenia nt. „Czarny ryż z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *