Żywność ekologiczna staje się co raz bardziej popularna. Przemawia za tym nie tylko moda, ale przede wszystkim względy zdrowotne.
Żywność ekologiczna:
– nie wywołuje reakcji alergicznych związanych z użyciem chemii i środków konserwujących,
– nie zawiera GMO, które oskarża się m. in. o powstawanie nowotworów i raka,
– nie zawiera pestycydów, co jest bardzo ważne w przypadku kobiet i dzieci,
– nie zawiera antybiotyków, hormonów wzrostu ani zwierzęcych produktów ubocznych, które m. in. powodują uodparnianie się organizmu na działanie antybiotyków.
Oprócz względów zdrowotnych, żywność ekologiczna ma pozytywny wpływ na cały ekosystem. Brak użycia syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów i herbicydów) oraz sztucznych nawozów powoduje, że żywność ekologiczna:
– nie zanieczyszcza gleby, wód gruntowych, strumieni ani siedliska,
– nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi pracujących na farmach ani zamieszkałych tam zwierząt.
Warto pamiętać, że wiele pestycydów jest toksycznych dla człowieka prowadząc do problemów z oddychaniem, zaburzeń neurologicznych takich jak choroba Parkinsona, nowotworów i problemów z bezpłodnością. Co roku ludzie pracujący na polach i żyjący w pobliżu konwencjonalnych upraw cierpią z powodu zatrucia i chorób wywołanych rozpylaniem pestycydów.