Żeby żywność mogła nosić miano ekologiczna, musi zostać wyprodukowana przy uwzględnieniu ściśle określonych procedur. Nie wystarczą zapewnienia producenta, że dana żywność została wytworzona bez użycia sztucznych środków ochrony roślin, hormonów wzrostu i antybiotyków – potrzebne są na to dowody.
Jedynym ze sposobów, aby mieć pewność, że mamy do czynienia z żywnością ekologiczną są certyfikaty. Wcześniej mieliśmy polski znaczek Agro Bio Test:
A także stosowane na zasadach dobrowolności od końca lat 90. i obowiązujące na terenie UE logo:
Jednak od połowy ubiegłego roku w Unii Europejskiej mamy jeden wspólny certyfikat, gwarantujący, że składniki danego produktu są ekologiczne, lub wytworzone ekologiczną metodą produkcji. Taki certyfikat jest wystawiany dla określonego dostawcy, na określone produkty i na określony czas. Od lipca 2012 r. produkty ekologiczne muszą mieć logo w postaci listka, którego kontur stanowią białe gwiazdki na zielonym tle.
Zatem udając się na zakupy do sklepu, bacznie przyglądajmy się etykietom, czy aby na pewno mamy do czynienia z żywnością ekologiczną.