Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne  jest nowoczesnym systemem produkcji rolniczej, łączącym wiedzę i wrażliwość rolnika oraz doświadczenia wielu pokoleń z najnowszymi osiągnięciami nauki, pozwalającymi na zrozumienie przyrody i współdziałanie z nią.

Rolnictwo ekologiczne (biologiczne, organiczne) – to system gospodarowania, który promuje zgodną ze środowiskiem naturalnym, socjalnie i ekonomicznie stabilną produkcję bezpiecznej żywności i surowców. Zapewnia ochronę zasobów przyrodniczych, krajobrazowych, społecznych i kulturowych, a także umożliwia trwały i zrównoważony rozwój terenów wiejskich. Ten system gospodarowania jest uregulowany prawnie.

Rolnictwo ekologiczne to odpowiedzialność rolnika za środowisko, w którym produkowana jest żywność. Odnosi się on z szacunkiem dla układu gleba-roślina-zwierzęta i dzięki temu może utrzymywać układ, jakim jest jego gospodarstwo, w równowadze.

Czego nie wolno stosować w rolnictwie ekologicznym?

O   nawozów sztucznych

O   pestycydów

O   regulatorów wzrostu

O   mieszanek przemysłowych w żywieniu zwierząt

O   dodatków do pasz (np. antybiotyki, mocznik)

O   genetycznie modyfikowanych organizmów

Co w zamian?

O   płodozmian

O   rośliny motylkowe

O   nawozy organiczne (kompost, nawozy zielone, obornik)

O   naturalne nawozy mineralne (dolomit, bazalt, naturalne fosforyty)

O   naturalne metody ochrony roślin

O   pasze wyprodukowane w gospodarstwie odpowiednie dla danego gatunku

O   leczenie środkami naturalnymi i homeopatycznymi

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *