Quinoa to starożytne zboże pochodzące z Andów, które stanowiło podstawę diety Inków. Jak żadne inne ma najwyższą zawartośc białka i tłuszczów. Zboże quinoa zawiera więcej białka niż mieści się w szkalnce mleka. Dlatego szczególnie polecane jest dla dzieci, kobiet w ciąży i połogu. Na dodatek stanowi bogate źródło fosforu, żelaza, witamin z grupy B i wit. E. I chyba nie trzeba przypominać, że quinoa nie zawiera glutenu 🙂
Śniadanie z płatków quinoa
- 1 fliżanka płatków quinoa bio
- suszone na słońcu morele bio (lub inne suszone na słońcu owoce)
- biały sezam bio do posypania
Filiżankę płatków quinoa zalewamy od 2 do 5 filizanek wody (w zależności o konsystencji jaką chcemy uzyskać), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min. Do płatków quinoa w czasie gotowania dodajemy suszone morele (ale równie dobrze mogą to być rodzynki, figi, lub daktyle, które wprowadzą słodki smak do potrawy). Podajemy w miseczkach, oprószone prażonym sezamem, który stanowi pełnowartościowe źródło kwasów nienasyconych i białka.
Warto podkreślić, że ogromne znaczenie ma jakoś zboża quinoa i owoców suszonych, zwłaszcza w przypadku najmłodszych i kobiet w ciąży. Do przygotowania potrawy używamy ekologicznych płatków quino, niesiarkowanych owoców suszonych i ekologicznego sezamu.
WARTO WIEDZIEĆ
Quinoa – pozbawiona glutenu alternatywa dla zbóż