Jedną z powszechnych dolegliwości w sezonie jesienno-zimowym jest suchy kaszel. Choć istnieje wiele sposobów zwalczania kaszlu, my proponujemy kompot z gruszek, a w wersji na bogato, kuzu z napojem gruszkowym, który jest po prostu pyszny!
Kuzu z kompotu z gruszek
- 1 kg gruszek
- 1 l wody
- skrobia kuzu bio (1łyżeczka na filiżankę kompotu)
Kroimy gruszki w ćwiartki lub w kostkę, zalewamy wodą i po zagotowaniu, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Kiedy napój ostygnie, odlewamy porcję kompotu, którą chcemy jednorazowo użyć i w osobnym rondelku mieszamy ją z kuzu (im więcej kuzu użyjemy, tym kisiel będzie gęstrzy). Podgrzewamy wywar z kuzu ciągle mieszając, aż zakipi. Wyłączamy gaz. Przekłądamy do filiżanki gruszki i zalewamy kleikiem z kuzu.
WARTO WIEDZIEĆ
Gruszki i skrobia kuzu mają działanie nawilżające. Skrobia kuzu dodatkowo silnie odkwasza organizm i jest powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) oraz makrobiotyce.