Skrobia kuzu bio to nie tylko zdrowa, ale pozbawiona smaku roślina, która ratuje nas kiedy mamy zakwaszony organizm. To także zagęstnik, który można wykorzystywać na wiele sposobów. Tutaj prezentujemy przepis na lekkie czekoladowe kuzu bio z ekologicznymi truskawkami. W sam raz dla łasuchów.
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki kuzu bio
- 2 łyżeczki ekologicznego kakao
- słód zbożowy ryżowy bio (ilość wg uznania)
- szklanka wody i nic więcej 🙂
PRZYGOTOWANIE
- W zimnej wodzie rozpuszczamy kuzu i kakao i podgrzewamy nieustannie mieszając. Gdy czekolada stężeje dosładzamy syropem słodowym bio wg uznania (my użyliśmy aż 5 łyżeczek 🙂
- Przelewamy do filiżanki i pjemy jak gorącą czekoladę, lub polewamy nią truskawki. Można również maczać truskawki w czekoladzie z kuzu. Możliwości zastosowania czekoladowego kuzu jest wiele. Po prostu pycha.
WŁAŚCIWOŚCI KUZU
- Odkwasza
- Łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe
- Łagodzi bóle głowy wyzwołane migreną
- Zmniejsza łaknienie na alkohol i łagodzi skutki wyniszczenia organizmu spowodowane alkoholizmem
- Dzięki flawonoidom (przeciwutleniaczom) spowalnia procesy starzenia się organizmu
WŁAŚCIWOŚCI TRUSKAWEK WG TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ
- Nawilżają jelita ułatwiając usuwanie stolca
- Nawilżają gardło łagodząc suchy kaszel
- Eliminują gorąco z organizmu
- Gaszą pragnienie
- Eliminują toksyny
Więcej: Truskawki chronią przed degeneracją mózgu i osłabieniem funkcji poznawczych