Pogoda nas nie dopieszcza więc o zdrowie sami musimy się zatroszczyć. Powoli przestawiamy się na pokarmy gotowane i pieczone, na otwartym ogniu oczywiście. Jesienią warto jest wzbogacić dietę zwłaszcza o wszelkiego rodzaju zboża i warzywa. Warto jest zwrócić się w kierunku żółtych, okrągłych ziaren, które odżywiają nasze centrum odpowiedzialne za transformację i transport pokarmów, jak chce tego medycyna chińska. Kasza jaglana, popularnie proso, jest właśnie takim zbożem, które oprócz tego, że jest łatwostrawna, posiada szereg aminokwasów egzogennych (organizm musi je pozyskać z pożywienia), dobrze przyswajalne białko, to jeszcze nie zawiera glutenu!
Druga, użyta w przepisie, kasza gryczana również jest zbożem bezglutenowym. Zarówno kasza jaglana jak i kasza gryczana stanowią ciekawy tandem, który można stosowac na szereg różnych sposbów. Poniższy przepis na kotlety z kaszy jaglanej i gryczanej może nie jest nowatorski (starzy wegetarianie dobrze go znają), ale na pewno wart zastosowania.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy gryczanej niepalonej bio
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej bio
- 10 świeżych grzybów (pieczarek lub grzybów sezonowych oczywiście :-))
- średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól morska, pieprze ziołowy, kminek, majeranek
- płatki owsiane bio do obtaczania kotletów (równie dobrze swoją funkcję spełniłyby inne płatki, np. quinoa lub jęczmienne)
- olej sezamowy bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kaszę gryczaną i jaglaną (nawet te ekologiczne :-)) płuczemy, a potem gotujemy w 3 szklankach wody, aż kasza jaglana się rozpadnie, a gryczana dobrze zmięknie (nie powinno być pozostałości wody)
- Cebulę, czosnek i grzyby drobno kroimy i dusimy na patelni pod przykryciem
- Zawartość patelni mieszamy z ugotowanymi kaszami i dobrze doprawiamy
- Po ostygnięciu formułujemy kotlety i obtaczamy w płatkach owsianych
- Smażymy na patelni z obu stron, aż się przyrumienią
Starcza na 8 dużych kotletów, które podajemy z duszonymi warzywami, niepasteryzowanym miso, lub sosami