Naleśniki z kaszy jaglanej i kuzu

 

naleśniki z kaszy jaglanej
naleśniki z kaszy jaglanej

Eksperymentów z kaszą jaglaną ciąg dalszy. Tym razem wykorzystaliśmy kaszę jaglaną dość nie typowo, a mianowicie do przygotowania zdrowych naleśników bez użycia jakiejkolwiek mąki.

Naleśniki z kaszy jaglanej można podawać niemalże ze wszystkim. My zdecydowaliśmy się wykorzystać nasze jabłka z ogrodu, z których przyrządziliśmy pyszny słodko-kwaśny mus makrobiotyczny.

SKŁADNIKI
  • szklanka kaszy jaglanej bio
  • 2 szklanki napoju sojowego
  • 5 łyżeczek kuzu bio, lub skrobi kukurydzianej (10 łyżeczek)
  • 4 łyżki oleju sezamowego bio
  • szczypta soli morskiej
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę jaglaną płuczemy, a potem gotujemy w około dwóch szklankach wody.
  2. Po ugotowaniu pozwalamy, aby kasza ostygła.
  3. W około pół szklance napoju sojowego rozpuszczamy kuzu i mieszamy z kaszą jaglaną, oraz pozostałym napojem sojowym.
  4. Dodajemy olej sezamowy, sól i miksujemy starannie wszystkie składniki na gładką masę, trochę bardziej gęstszą niż tradycyjne ciasto naleśnikowe.
  5. Pozwalamy ciastu odpocząć około 30 min.
  6. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy jednorazowo około łyżeczki oleju sezamowego i smażymy naleśniki (potem już nie trzeba smarować patelni olejem).

WSKAZÓWKA: Dodatek kuzu do naleśników sprawia, że w trakcie smażenia puchną i trzeba je dobrze przypiec, aby w środku nie pozostały surowe. Myśmy je jeszcze dodatkowo zapiekali naleśniki już z nadzieniem jabłkowym w piekarniku, co oczywiście nie jest konieczne, natomiast zwiększa poziom energii Qi i po prostu takie naleśniki bardziej nam smakują. Natomiast skrobia kukurydziana jest bardziej przewidywalna w zachowaniu, ale jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować i chciałby przy okazji wykorzystać zdrowotne działanie kuzu, to jak najbardziej z kuzu też można 🙂

naleśniki z kaszy jaglanej z musem jabłkowym
naleśniki z kaszy jaglanej z musem jabłkowym
SKŁADNIKI NA MUS JABŁKOWY
  • kilka świeżo zebranych jabłek (od gatunku jabłek zależy smak musu – nasze są słodko-kwaśne więc nie trzeba ich specjalnie dosmaczać)
  • szczypta soli
  • cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kroimy jabłka w dowolne kształty ( w końcu i tak to nie ma znaczenia), wrzucamy do rondelka, dodajemy szczyptę soli morskiej i gotujemy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Od nas zależy czy chcemy uzyskać papkę, wówczas gotujemy dłużej i mieszamy, lub wolimy mieć więcej widocznych kawałeczków jabłka.
  2. Dodajemy na końcu cynamon i mus gotowy 🙂

2 przemyślenia nt. „Naleśniki z kaszy jaglanej i kuzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *