Nieograniczone możliwości zastosowania płatków owsianych skrystalizowały się w postaci bananowca – ciasta, w którym główną rolę odgrywają owoce suszone oraz … banany. Co więcej, bananowiec to ciacho, które zawsze się udaje niezależnie od doświadczenia kulinarnego. Ważne tylko by banany były dojrzałe, a daktyle miękkie, bo ich zadaniem jest łączenie pozostałych składników.
Takie ciacho owsiano-owocowe doskonale nadaje się na drugie śniadanie, lub jako zdrowy podwieczorek. W Wielkiej Brytanii takie batony owsiane królują pod nazwą Flap-Jacka (Jacek-Placek ) i można je dostać niemal w każdym sklepie. Niestety nie są tak zdrowe jak te prezentowane tutaj, gdyż zawierają cukier, fruktozę i inne szkodliwe substancje słodzące. Nasze ciacho bananowe dzięki zawartości dojrzałych bananów, owoców suszonych, a przede wszystkim daktyli, jest bardzo słodkie i nie wymaga żadnych dodatkowych, nawet zdrowych substancji słodzących
Warto podkreślić, że jeśli chcemy otrzymać wyrób wilgotny, trochę gąbczasty, skracamy czas wypieku bananowca do około 30-40 min. Natomiast jeśli wolimy otrzymać bardziej kruchą postać ciacha, wówczas trzymamy je w piekarniku odpowiednio dłużej – nawet do godziny. Bananowiec po wystygnięciu kroimy w kostkę i przechowywujemy nawet do dwóch tygodni.
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych bio (bezglutenowych w wersji bezglutenowej)
- 1 szklanka sułtanek bio
- 1 szklanka posiekanych daktyli bio lub śliwek suszonych bio (lub innych ekologicznych owoców suszonych)
- pół szklanki tłuszczu kokosowego bio
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banany obieramy ze skórki i łączymy z sułtankami, daktylami oraz pozostałymi owocami suszonymi.
- Jedną szklankę płatków owsianych mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z pozostałymi płatkami.
- Do płatków owsianych dodajemy wszystkie sypkie składniki.
- Owoce suszone mieszamy dokładnie z płatkami i tłuszczem kokosowym.
- Odstawiamy na 10 min.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C.
- Całą masę przekładamy na natłuszczoną uprzednio blachę i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy około 40 min. Dłuższy czas pieczenia spowoduje, że ciasto bananowe będzie bardziej suche.
Bardzo lubie surowe batony energetyczne, a tak naprawde najczesciej robie poreczniejsze kulki mocy – jeden gryz, drugi i daja kopa podczas calego dnia. Jednak czasem przychodzi ochota na chrupiacego batonika, ktory bedzie jednoczesnie slodka przekaska, ale i pozywnym malym posilkiem. Wtedy wlasnie robie tego typu owsiane batoniki – bardzo proste na bazie banana i platkow owsianych .