Egzotyczna zupa-krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepis Pani Renaty
egzotyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
egzotyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Tyle ile jest sposób przyrządzania zup, tyle jest możliwości wykorzystania dyni. Mieliśmy już przepis na dynię na sposób makrobiotyczny, gdzie zalety dyni hokkaido łączy się z właściwościami oczyszczającymi i tonifikującymi organizm dostarczanymi przez glony oraz niepasteryzowane miso, był już przepis na pożywną zupę z dyni z ciecierzycą i jagodami goji, a teraz przyszła pora na egzotyczną zupkę z dyni, gdzie główną rolę (oprócz dyni oczywiście ;-)) odgrywają korzenne przyprawy oraz mleczko kokosowe.

Egzotyczna zupa z dyni z mleczkiem kokosowym tym jeszcze różni się od wcześniejszych przepisów, że jest podawana w formie zupy – kremu. Jej aksamitna tekstura jest bardziej przyjazna dla dzieci oraz osób starszych mających problemy z żuciem (wówczas również rezygnujemy z posypywania pestkami dyni lub podajemy je w postaci zmielonej). Jeśli chcemy, aby taka zupa stanowiła samodzielne pełnowartościowe danie, wówczas podajemy ją ze zbożami takimi jak czarny lub czerwony ryż, a także quinoa (komosa ryżowa). Możemy też zwiększyć ilość pestek z dyni, które dobrze jest wcześniej podprażyć. Do posypki nadają się także świetnie prażone orzechy nerkowca, laskowe lub migdały, sezam zarówno biały jak i czarny, a także zmielony len.

Aby uzyskać wybraną teksturę zupki można ją zmielić w mikserze, lub jeśli chcemy, aby nie była zbyt gładka i można było choć trochę ją pożuć, ubijamy tłuczkiem.

 egzotyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym egzotyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKI
  • 1 dynia hokkaido (lub inna dowolna, choć smakiem żadna dynia hokkaido nie dorówna)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • plasterek świeżego imbiru, 3 ziarna kardamonu, trochę cynamonu, gałka muszkatałowa, liść laurowy, tumerik, pieprz i sól (lub przyprawa indyjska masala)
  • 200 mln mleczka kokosowego (lub wg upodobań)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Dynię myjemy i kroimy w dowolne kawałki (dynia szybko się gotuje, a potem i tak wszystko mielimy więc nie trzeba dyni drobno kroić). Jeśli używamy dyni hokkaido to zostawiamy skórkę, która jest bardzo zdrowa.
  2. W rozgrzanym garnku na oleju dusimy dynię wraz z pokrojoną w kostkę cebulą.
  3. Przykrywamy warzywa wodą, ale nie całowicie.
  4. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 15 min.
  5. Dolewamy mleczka kokosowego i jeszcze chwilkę gotujemy pod przykryciem.
  6. Odstawiamy zupę z ognia i rozcieramy tłuczkiem lub miksujemy zupę.
  7. Posypujemy prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub dowolnymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *