Quinoa (komosa ryżowa) sprawdza się w wielu wariantach. Także powszechnie już dostępne płatki quinoa, podobnie jak ziarno, sprawdzają się w bardzo wielu potrawach. Płatki quinoa są łatwiej strawne i szybsze w przygotowaniu niż same ziarno quinoa, dlatego nadają się świetnie do przepisów nie wymagających zbędnych zabiegów.Tutaj podajemy łatwy przepis na batony z płatków quinoa z bakaliami, które świetnie sprawdzają się w sytuacji kiedy mamy ochotę na małe co-nieco, ale chcemy, aby było zdrowe.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków quinoa
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki surowych pistacji (pistacje można zastąpić innymi orzechami, lub zwiększyć ilość migdałów do jednej szklanki)
- 1/2 szklanki sezamu białego
- 1 szklanka moreli suszonych
- 1 szklanka daktyli suszonych
- 1 szklanka porzeczek suszonych (porzeczki można zastąpić rodzynkami lub innymi jagodami tj. czarnymi jagodami, jagodami goji, etc)
- pół szczypty soli morskiej
- 1/2 szklanki wody z namoczonych suszonych daktyli i moreli
- tłuszcz kokosowy do smarowania papieru (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.
- Płatki quinoa, migdały, pistacje i sezam łączymy ze sobą i przekładamy na blachę. Mieszankę tostujemy ok. 5 min aż płatki quinoa przyrumienią się (trzeba co jakiś czas sprawdzać czy płatki i orzechy nie przypalają się i potrząsnąć blachą).
- Pozwalamy mieszance ostygnąć (można pozostawić w piekarniku jeśli chcemy, aby płatki quinoa „doszły”).
- W międzyczasie namaczamy daktyle i morele w ciepłej wodzie (ok. 10 min). Po tym czasie odsączamy wodę z daktyli i moreli, ale jej nie wylewamy.
- Teraz wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy w blenderze, dolewając wody z namoczonych suszonych daktyli i moreli, aż składniki zaczną się łączyć, ale ciągle jeszcze jest się w stanie je odróżnić. Jeśli nasz blender jest za mały, można podzielić zawartość na 2 porcje.
- Taką masę wykładamy na nasmarowany tłuszczem kokosowym papier lub folię i przy pomocy drewnianej łyżki i szpatułki formujemy prostokąt ubijąjąc bo bokach i z góry.
- Posypujemy taką formę z quinoa i bakali pestkami dyni, które lekko wciskamy w masę.
- Masę z quinoa i bakalii wkładamy do lodówki/zamrażalnika na parę godzin. Po wyjęciu kroimy ją na batony. Takie batony można oddzielnie pakować w papier i wrzucać dzieciakom do tornistra lub sobie do torebki w ramach zdrowej przekąski 🙂