Prosta, łatwa i nie wymagająca dużego nakładu pracy przekąska, a w zasadzie „łakoć”, która zdecydowanie zaspokoi zachciankę na słodycze. Batony z ryżu preparowanego kroimy na dowolne kawałki (kostki, paski, trójkąty) i przechowywujemy w lodówce (przed podaniem muszą być schłodzone inaczej zamiast rozpuścić się w ustach rozpuszczą nam się w rękach) . Batony z ryżu preparowanego są nie tylko zdrowe, lekkie iwegańskie, ale również nie zawierają glutenu.
W przepisie zostało wykorzystane masło z orzeszków ziemnych, ale śmiało można użyć innego, a nawet poeksperymentować z innymi masłami z pestek dyni lub sezamu.
SKŁADNIKI
- 3 filiżanki ryżu preparowanego bio
- 1/2 świeżego masła orzechowego (tutaj zostało użyte masło z orzeszków ziemnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po inne, np. migdałowe lub z nerkowców)
- 1/2 syropu zbożowego ryżowego
- pół szczypty soli morskiej jeśli masło orzechowe jest bez dodatku soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej surowej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 fliżanki posiekanych orzechów nerkowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Syrop zbożowy ryżowy i masło orzechowe mieszamy (jeśli mamy z tym trudność możemy je nieznacznie podgrzać).
- Do miski wsypujemy ryż oraz masło orzechowe wraz ze syropem zbożowym i mieszamy tak, aby połączyć wszystkie skłądniki.
- Przekładamy taką masę na wysmarowany uprzednio tłuszczem papier do pieczenia, nadajemy jej formę prostokąta przy pomocy szpatulki i wkłądamy do zamrażalnika na około 30 min.
- W tym czasie rozpuszcamy czekoladę z dwoma łyżkami tłuszczu kokosowego.
- Po upływie 30 min wyciągamy masę z ryżu preparowanego z zamrażalnika, wylewamy na nią tężejącą już masę z czekolady i posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
- Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kolejne 30 min.
- Kiedy masa stężenie, kroimy ją w kawałki i przechowujemy w pojemniczku w lodówce.
Przypomniały mi się szyszki z ryżu i masy czekoladowej – smak dzieciństwa 🙂 🙂 🙂
świetny pomysł z tymi batonami…