Dynia jest tak genialnym warzywem, że można je przygotowywać na wytrawnie (patrz na przepis na zupę z dyni Hokkaido z glonami) lub na słodko – zdrowo słodko. Dynia podobnie jak marchew nadaje się do przygotowania ciast, ciasteczek i innych pyszności. Sekret wypieków z dyni polega na dodaniu korzennych, aromatycznych przypraw. Dynia szczególnie lubi towarzystwo imbiru i gałki muszkatałowej, a także pestek (z dyni też :-)), orzechów i odrobiny zdrowej słodyczy.
SKŁADNIKI
- 1,5 filiżanki płatków owsianych bio
- pół filiżanki orzechów włoskich bio i pół filiżanki orzechów pekan bio (jeśli nie mamy orzechów pekan, wówczas dodajemy całą filliżankę orzechów włoskich bio)
- 1/2 filiżnaki pestek dyni bio
- 1-2 fliżanek kaszy kukurydzianej bio
- 1/2 filiżanki syropu zbożowego ryżowego bio (można próbować z miodem, ale miód jest w smaku bardzo intesywny i zmienia smak ciasteczek)
- 2 filiżanki drobno pokrojonej dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
- 2 łyżki cynamonu
- łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
- 2-3 starte plasterki imbiru
- 1 jajo (lub bez w wersji wegańskiej)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
Na masę daktylową
20 (w wersji na bogato 30) namoczonych w ciepłej wodzie daktyli bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki owsiane, orzechy włoskie (pekan) i pestki z dyni wrzucamy do blendera i miksujemy, ale nie na miazgę – na tyle by składniki były jeszcze sypkie.
- Przekładamy do miski i mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami i dynią.
- W osobnej misce łączymy jajko i syrop zbożowy.
- Przekładamy zawartość jednej misy do drugiej i starannie mieszamy dodając kaszę kukurydzianą w odpowiedniej ilości, tak żeby ciasto za bardzo nie lało się.
- Do blendera przekładamy namoczone daktyle z około 1/4 filiżanki wody i blendujemy. Daktyle są lepkie więc trzeba będzie przerywać miksowanie i zdrapywać je ze ścianek, a potem ponownie blendować aż uzyskamy masę á la dżem.
- Wykładamy połowę masy dyniowo-orzechowej na wysmarowaną dowolnym tłuszczem blachę lub foremkę, przekładamy ją masą daktylową, a potem przykrywamy ponownie pozostałą masą dyniowo-orzechową.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 min. w 180C.
WSKAZÓWKA: jeśli chcemy, aby ciasteczka były wilgotne i bardziej puszyste, dodajemy ugotowaną dynię zamiast surowej.
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie: