Kto lubi płatki zbożowe na śniadanie z suszonymi owocami i bakaliami, a także ciasteczka polubi także i ten przepis na ciasteczka musli, które są tak bogate w zdrowe składniki, że śmiało zastąpią drugie śniadanie, a przy tym będziemy mieli wrażenie dopieszczonych słodyczą. Takie ciasteczka musli idelanie nadają się piesze wędrówki (także te do przedszkoli, szkół i pracy ;-)). Dodatkową ich zaletą jest to, że bez zbytnich ceregieli można wrzucić takie zdrowe ciasteczka do torebeczki lub do pudełeczka na drugie śniadanie, a nawet wsunąć niepostrzeżenie do torebki i poskromić głód w każdym miejscu (nawet w kawiarni z koleżanką, gdzie nie ma opcji na zdrowy deser 😉 )
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków quinoa bio
- 1 szklanka płatków owsianych bio
- 2 łyżki syropu słodowego ryżowego bio
- 2 garście sułtanek bio
- 1 garść jagód goji
- 1 garść moreli bio
- 1 garść słonecznika łuskanego bio
- 1 garść sezamu białego niełuskanego bio
- 1 garść sezamu czarnego niełuskanego bio
- szczypta soli morskiej
- łyżeczka cynamonu, gałki muszkatałowej
- łyżeczka startego imbiru
- 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dorbno pokrojone morele, rodzynki i jagody goji namaczamy.
- Płatki quinoa, płatki owsiane, morele, jagody goji, rodzynki, pestki słonecznika, sezam czarny i biały, a także przyprawy mieszamy w misce. (Jeśli idzie o gałkę muszkatałową to najlepszy smak wydobywa się ze świeżo statej na tarce gałce).
- W jednej szklance ciepłej wody rozpuszczamy syrop słodowy i wlewamy całość do miski z suchymi produktami. Dolewamy drugą szklankę wody i starannie mieszamy całość
- Masę odstawiamy na około 2 godziny po to, aby połączyły się wszystkie składniki.
- Nagrzewamy piekarnik.
- Z masy formujemy ciastka i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Pieczemy w temperaturze około 130 stopni do 40 min.
Przechowujemy w pudełeczku do kilku dni i cieszymy się ciasteczkami musli przy każdej nadarzającej się okazji. (W wersji na bogato ciasteczka musli można również posmarować masłem orzechowym :-))
Smacznego