Ciasto gryczane ze skórką pomarańczy

ciasto gryczane z suszoną skórką pomarańczy
ciasto gryczane z suszoną skórką pomarańczy

Ciasto gryczane na pewno jest wypiekiem dla koneserów. Jego gryczany, lekko orzechowy smak sprawia, że nie każdemu może przypaść do gustu. Jednak jak raz już się w nim ktoś rozsmakuje, nie będzie chciał z niego rezygnować. Można powiedzieć, że jest ono wśród ciast jak gorzka czekolada wśród pozostałych czekolad, lub czerwone wino wytrawne spośród pozostałych winnych napojów.

Ciasto gryczane nadto doskonale komponuje się ze startą skórką pomarańczy i pełnowartościowym, wysokiej jakości kakao lub karobem. Nie pozostawia po sobie uczucia ciężkości, bo nie jest zrobione z tradycyjnej mąki, ale ze zmielonej kaszy gryczanej (niepalonej) i płatków owsianych. Jeśli uda nam się zdobyć bezglutenowe płatki owsiane, wówczas uzyskamy zdrowe, smaczne ciasto bezglutenowe, o smaku pomarańczy (oczywiście sięgamy po pomarańcze ekologiczne|), które wraz z filiżanką herbaty stanowić będzie doskonały przerywnik zapracowanego dnia. Najlepiej smakuje z czarną herbatą (choć jak ktoś woli kawę, to też się nada :-)), zjadane w niepośpiechu o 11 rano.

ciasto gryczane z suszoną skórką pomarańczy

ciasto gryczane z suszoną skórką pomarańczy
ciasto gryczane z suszoną skórką pomarańczy
SKŁADNIKI
  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej bio
  • 1 szklanka płatków owsianych bio (bezglutenowych, w wersji bezglutenowej)
  • 2 – 4 łyżki miodu lub syropu słodowego zbożowego (ryżowego w wersji bezglutenowej) lub jęczmiennego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego lnu bio
  • garść rodzynek bio
  • 2 łyżki suszonej skórki pomarańczy (z pomarańczy ekologicznych, bo nie chcemy, aby cała chemia, którą pokryte są pomarańcze wniknęła nam do brzuszków)
  • szczypta soli morskiej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (lub innego, oliwa z oliwek też się nada)
  • 2 czubate łyżki karobu lub kakao bio
  • 1 1/3 szklanki zimnej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę gryczaną i płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę.
  2. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
  3. W drugiej łączymy ze sobą wszystkie płynne składniki i mieszamy ze suchymi.
  4. Wylewamy masę na blachę (im grubiej tym ciasto będzie grubsze).
  5. Pieczemy w temperaturze 180C około 30 – 40 minut.

7 przemyśleń nt. „Ciasto gryczane ze skórką pomarańczy

Skomentuj Tomek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *