Quinoa, inaczej komosa ryżowa, jest ciekawym niby-zbożem, które przywędrowało do nas z Ameryki Południowej. Quinoa podobnie jak ryż może mieć różne kolory od jasnego aż do czarnego. Najbardziej popularna i stosunkowo łatwo dostępna na rynku polskim jest żółto-jasna quinoa, która charakteryzuje się lekko orzechowym, gorzkawym smakiem. Właśnie ze względu na ten wyraźny smak, ziarno quinoa można mieszać z ryżem w proporcji 1:1.
Pozostałe odmiany quinoa, czerwona i czarna, mają już o wiele bardziej wyrazisty smak, a sama czarna quinoa zarówno pod względem wyglądu jak i smaku przypomina bardzo nasz mak. W przepisie, ze względu na walory kolorystyczne, została użyta czarna quinoa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać quinoa innego koloru. Wszystko zależy od fantazji.
SKŁADNIKI
- quinoa czarna bio
- filiżanka ugotowanej dyni
- pół pokrojonego w kostkę jabłka
- 3 figi bio
- plasterek świeżego imbiru
- pyłek pszczeli
SPOSÓB PRZYGOTWANIA
- Filiżankę quinoa płuczemy pod wodą i wrzucamy do rondelka. Przykrywamy wodą, tak aby przykryć quinoa (quinoa tylko nieznacznie zwięszka objętość podczas gotowania)
- Do gotującej się quinoa dodajemy pokrojone figi, jabła, plasterek imbiru i gotujemy pod przykryciem, aż quinoa będzie miękka.
- Pod koniec gotowania dodajemy dynię.
- Podajemy w miseczce. Można posypać pyłkiem pszczelim lub pokrojonymi orzechami.