Rolnictwo ekologiczne jest nowoczesnym systemem produkcji rolniczej, łączącym wiedzę i wrażliwość rolnika oraz doświadczenia wielu pokoleń z najnowszymi osiągnięciami nauki, pozwalającymi na zrozumienie przyrody i współdziałanie z nią.
Rolnictwo ekologiczne (biologiczne, organiczne) – to system gospodarowania, który promuje zgodną ze środowiskiem naturalnym, socjalnie i ekonomicznie stabilną produkcję bezpiecznej żywności i surowców. Zapewnia ochronę zasobów przyrodniczych, krajobrazowych, społecznych i kulturowych, a także umożliwia trwały i zrównoważony rozwój terenów wiejskich. Ten system gospodarowania jest uregulowany prawnie.
Rolnictwo ekologiczne to odpowiedzialność rolnika za środowisko, w którym produkowana jest żywność. Odnosi się on z szacunkiem dla układu gleba-roślina-zwierzęta i dzięki temu może utrzymywać układ, jakim jest jego gospodarstwo, w równowadze.
Czego nie wolno stosować w rolnictwie ekologicznym?
O nawozów sztucznych
O pestycydów
O regulatorów wzrostu
O mieszanek przemysłowych w żywieniu zwierząt
O dodatków do pasz (np. antybiotyki, mocznik)
O genetycznie modyfikowanych organizmów
Co w zamian?
O płodozmian
O rośliny motylkowe
O nawozy organiczne (kompost, nawozy zielone, obornik)
O naturalne nawozy mineralne (dolomit, bazalt, naturalne fosforyty)
O naturalne metody ochrony roślin
O pasze wyprodukowane w gospodarstwie odpowiednie dla danego gatunku
O leczenie środkami naturalnymi i homeopatycznymi