Kasza jaglana ma szeroki wachlarz zastosowań. Tym razem użyliśmy jej, aby przygotować jaglany deser czekoladowy. Ten pyszny deser z kaszy jaglanej nadaje się świetnie jako sycący podwieczorek i można go podawać w przeróżnych wariantach. Podstawę stanowi oczywiście kasza jaglana, czekolada i garść daktyli wzbogacone migdałami, które jednak można pominąć lub zastąpić orzechami nerkowca. Taki deser jaglano-czekoladowy można urozmaicić owocami leśnymi, brzoskwiniami, lub zrobić go w formie bardziej bakaliowej z rodzynkami, pokrojonymi morelami, orzechami (np. prażonymi orzechami laskowymi lub migdałami) i pestkami. Można także wykorzystać ekspandowane ziarno amarantusa, quinoa, płatki kokosowe lub kukurydziane – wówczas uzyskamy nie tylko bardzo czekoladowy, ale również chrupiący zdrowy deser. Możliwości jest bez liku. A jeśli ubijemy śmietankę kokosową, to dodatkowo uzyskamy zdrową „bitą śmietanę” – niebo w gębie 🙂
Deser z kaszy jaglanej można podawać na zimno, lub ciepło. Taki ciepły czekoladowy deser świetnie nadaje się na jesienne wieczory, a zdrowa gorzka czekolada skutecznie podniesie nam humor. Ważne jest, aby czekolada miała wysoką zawartość kakao (co najmniej 85%). Taka czekolada o wysokiej zawartości kakao jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż zawiera cenne przeciwutleniacze (flawonoidy), które usprawniają pracę szarych komórek. Co więcej, gorzką czekoladę wprost uwielbiają przyjazne dla zdrowia bakterie jelitowe. Jeśli jednak ktoś chce zrezygnować z czekolady na rzecz karobu, wówczas wystarczą dwie czubate łyżki na szklankę kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej bio
- garść migdalów bio
- 4 daktyle bio (lub więcej jeśli chcemy, aby deser był bardzo słodki)
- pół tabliczki czekolady gorzkiej ekologicznej (co najmniej 85% kakao)
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Migadały i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie migdały obieramy ze skórki i wraz z daktylami i kaszą jaglaną przekładamy do blendera.
- Wszsytko miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
- W garnuszku podgrzewamy tłuszcz kokosowy i dodajemy gorzką czekoladę.
- Kiedy czekolada uzyska płynną konsystencję mieszamy ją ze zmiksowaną kaszą jaglaną (zachowując trochę do polania deseru).
- Deser jaglany przekłądamy do pucharków. Podajemy z owocami sezonowymi, płatkami kokosowymi i polewamy resztką gorącej czekolady.