Tyle ile jest sposób przyrządzania zup, tyle jest możliwości wykorzystania dyni. Mieliśmy już przepis na dynię na sposób makrobiotyczny, gdzie zalety dyni hokkaido łączy się z właściwościami oczyszczającymi i tonifikującymi organizm dostarczanymi przez glony oraz niepasteryzowane miso, był już przepis na pożywną zupę z dyni z ciecierzycą i jagodami goji, a teraz przyszła pora na egzotyczną zupkę z dyni, gdzie główną rolę (oprócz dyni oczywiście ;-)) odgrywają korzenne przyprawy oraz mleczko kokosowe.
Egzotyczna zupa z dyni z mleczkiem kokosowym tym jeszcze różni się od wcześniejszych przepisów, że jest podawana w formie zupy – kremu. Jej aksamitna tekstura jest bardziej przyjazna dla dzieci oraz osób starszych mających problemy z żuciem (wówczas również rezygnujemy z posypywania pestkami dyni lub podajemy je w postaci zmielonej). Jeśli chcemy, aby taka zupa stanowiła samodzielne pełnowartościowe danie, wówczas podajemy ją ze zbożami takimi jak czarny lub czerwony ryż, a także quinoa (komosa ryżowa). Możemy też zwiększyć ilość pestek z dyni, które dobrze jest wcześniej podprażyć. Do posypki nadają się także świetnie prażone orzechy nerkowca, laskowe lub migdały, sezam zarówno biały jak i czarny, a także zmielony len.
Aby uzyskać wybraną teksturę zupki można ją zmielić w mikserze, lub jeśli chcemy, aby nie była zbyt gładka i można było choć trochę ją pożuć, ubijamy tłuczkiem.
SKŁADNIKI
- 1 dynia hokkaido (lub inna dowolna, choć smakiem żadna dynia hokkaido nie dorówna)
- 1 średniej wielkości cebula
- plasterek świeżego imbiru, 3 ziarna kardamonu, trochę cynamonu, gałka muszkatałowa, liść laurowy, tumerik, pieprz i sól (lub przyprawa indyjska masala)
- 200 mln mleczka kokosowego (lub wg upodobań)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Dynię myjemy i kroimy w dowolne kawałki (dynia szybko się gotuje, a potem i tak wszystko mielimy więc nie trzeba dyni drobno kroić). Jeśli używamy dyni hokkaido to zostawiamy skórkę, która jest bardzo zdrowa.
- W rozgrzanym garnku na oleju dusimy dynię wraz z pokrojoną w kostkę cebulą.
- Przykrywamy warzywa wodą, ale nie całowicie.
- Dodajemy przyprawy i gotujemy około 15 min.
- Dolewamy mleczka kokosowego i jeszcze chwilkę gotujemy pod przykryciem.
- Odstawiamy zupę z ognia i rozcieramy tłuczkiem lub miksujemy zupę.
- Posypujemy prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub dowolnymi orzechami.