Sięgając po różne metody w walce z przeziębieniem, często zapominamy jak istotna jest dieta i jak wiele od niej zależy. Kiedy z nosa siączy się katar, mamy zawalone zatoki i podrażnione gardło to znak, że organizm został zakwaszony (większości chorób towarzyszy zakwaszone środowisko). A nic tak nie odkwasza organizmu jak kasza jaglana bio i skrobia kuzu, które w okresie przeziębienia powinny na stałe wejść do naszej diety.
W okresie przeziębienia warto jest przeprowadzić kurację odkwaszającą z kaszy jaglanej oraz kuzu. Wówczas przez cały dzień jemy rozgotowaną kaszę jaglaną bio w dowolnej ilości. Towarzyszyć temu powinny kisiele z kuzu bio, i nic więcej.
KURACJA Z KASZY JAGLANEJ NA PRZEZIĘBIENIE
Gotujemy kaszę jaglaną bio w proporcji 1 szklanka na 4 szkalnki wody, aż do momentu kiedy kasza się całkowicie rozgotuje. Powstaje wówczas zawiesina, która może w niczym nie przypomina kaszy jaglanej, natomiast zachowuje jej właściwości odkwaszające i nie nadwyręża tak bardzo układu trawiennego.
KURACJA Z KUZU NA PRZEZIĘBIENIE
Kuzu bio przygotowujemy w tradycyjny sposób, tzn. w rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej uprzednio rozpuszczone w odrobinie zimniej wody kuzu bio (dokładnie tak samo jak przyrządza się kisiel). Ilość kuzu bio jest dowolna, tzn. im więcej kuzu użyjemy, tym gęstrzy otrzymamy napój. Oprócz tego, że taki napój z kuzu odkwasza organizm, to na dodatek łagodzi podrażnione gardło. Warto pamiętać, że kuzu usuwa wewnętrzne gorąco, które często towarzyszy grypie, przeziębieniom i sztywnieniu mięśni.
NA ZDROWIE!