Słodki ryż, również znany jako ryż kleisty, jest bardzo popularny w Chinach. Słodki ryż, na co już wskazuje sama nazwa doskonale nadaje się do przygotowania ciepłych dań i deserów. Dodatkowo dzięki kleistości wykorzystuje się go do lepienia różnych, zdrowych łakoci. Słodki ryż jest używany w Oriencie nie tylko jako zdrowy deser, ale również jako substancję odżywczą. Fakt ten wykorzystuje medycyna chińska i często osobom osłabionym zaleca się spożywanie słodkiego ryżu w celu odżywienia i wzmocnienia organizmu.
Przepis na korzenny budyń ze słodkiego ryżu poleca się więc wszystkim, a zwłaszcza osobom osłabionym, niedoborowym, które nie znoszą zimna (wykorzystanie w przepisie cynamonu, imbiru i kardamonu powoduje, że taki deser jest ogrzewający). Nie ma chyba nic bardziej przyjemniejszego niż deser, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
SKŁADNIKI
- 3/4 fliżanki słodkiego ryżu pełnoziarnistego
- 4 daktyle bio
- 1 filiżanka napoju ryżowego bio
- cynamon
- plasterek świeżego imbiru
- 3 ziarenka zielonego kardamonu
- syrop zbożowy ryżowy bio (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Słodki ryż płuczemy i gotujemy w 3-4 filiżankach wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz (im dłużej gotujemy tym budyń jest bardziej energetyczny)
- Do gotującego się ryżu dodajemy pokrojone daktyle, oraz cynamon, imbir i kardamon i jeszcze trochę gotujemy (30 min)
- Dolewamy napoju ryżowego bio i jeszcze przez moment gotujemy.
- Wyciągamy przyprawy, a sam ryż miksujemy.
- W razie potrzeby dosładzamy syropem zbożówym ryżowym.
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie: