Czasami jest tak, że nie chce się gotować. Czasami jest tak, że miałoby się ochotę na coś słodkiego lecz z racji tego, że dbamy o to co jemy, nie zadowolimy się byle czym ze sklepu, chyba że … kokosem, a ścieślej rzecz ujmując płatkami kokosowymi. Płatki kokosowe mają to do siebie, że już same w sobie smakują wybornie. A wystarczy tylko podkręcić trochę ich smak jakimś zdrowo-słodkim syropem słodowym (ewentualnie naturalnym aromatem waniliowym) i zespoić je razem, to wyjdzie nam kostka kokosowa, którą możemy pokroić w dowolne kawałki lub kosteczki, a potem podjadać sobie takie kosteczki kokosowe bez wyrzutów sumienia 🙂 Na pewno taka kostka kokosowa sprawdza się lepiej niż wyjadane łyżeczką wiórki koksowe – choć pewnie i ta metoda ma swoich zwolenników ;-)Co najważniejsze, żeby przygotować taką kostkę kokosową wystarczą tylko 4 składniki, blender, 3 minuty i naprawdę nic więcej 😉
SKŁADNIKI
- 2 filiżanki płatków kokosowych bio
- 2 łyżki syropu słodowego ryżowego bio
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego bio
- szczypta soli morskiej drobnoziarnistej
- naturalny aromat waniliowy (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw upewnijmy się, że tłuszcz kokosowy jest w postaci płynej. Jeśli stężał to można go rozpuścić. W tym celu w garnaku podgrzewamy wodę i wkładamy do niej słoiczek z tłuszczem kokosowym, który pod wpływme temeratury rozgrzewa się.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy.
- Masę przenosimy do osobnego naczynia i równomiernie ją nim wypełniamy (ważne aby wypełniła wszystkie zakątki, bo w przeciwnym razie pojawią się tam pęcherzyki powietrza). Najwygodniej jest umieścić taką masę kokosową w platykowym naczyniu ponieważ później jest o wiele łatwiej ją wydobyć naciskając pudełko z drugiej strony.
- Naczynie z masą kokosową umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.
- Po wyciągnięciu jej z lodówki wyciskamy formę i tniemy w dowolne kształty.
Kostkę kokosową przechowujemy w lodówce do kilku dni.