Przygotowanie rano ciepłego śniadania, może dla niektórych wydawać się bardzo czasochłonne i skomplikowane. Tymczasem dziś proponuję owsiankę, którą możemy przygotować częściowo już wieczorem, aby rano cieszyć się smakiem pysznej, kremowej i niezwykle zdrowej owsianki.
Takie kremowe rozgotowane zboża są lekkostrawne i bardzo dobrze służą budowaniu odporności.
Jeśli rano bardzo, bardzo się spieszymy możemy prażone jabłka również przygotować wieczorem, a rano tylko je podgrzać.
Prażenie orzechów sprawi, że będą dużo smaczniejsze, chrupiące i również lekkostrawne. No i ten kompot, który powstaje niejako przy okazji i dodatkowo rozgrzewa nas w ponury, zimny jesienny poranek.
Sposób przygotowania:
Ok 3 -4 porcje
- 7-8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych lub płatków kokosowych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 – 3 jabłka najlepiej ekologiczne
- Sok z cytryny
- Szczypta soli
- Szczypta kurkumy
- Szczypta cynamonu
- Wieczorem płatki owsiane zalewamy wrzątkiem w garnku, w którym rano będziemy gotować owsiankę . Do kubka wsypujemy wiórki lub zmiksowane płatki kokosowe, zalewamy wrzątkiem do połowy kubka
- Rano gotujemy przygotowane płatki ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny, potem szczyptę kurkumy, oraz namoczone wiórki kokosowe, rodzynki oraz cynamon. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
- W tym czasie obieramy jabłka, zachowując skórki i gniazda nasienne, które wykorzystamy do kompotu.
- Jabłka prażymy na patelni, pod przykryciem z odrobiną wody i szczyptą cynamonu.
- Orzechy prażymy na suchej patelni.
- Gotową owsiankę podajemy z jabłkami, dodatkową porcją rodzynek i prażonych orzechów.
- Ze skórek i dodatkowego jabłka gotujemy rozgrzewający kompot z plasterkiem imbiru, kilku ziaren kardamonu, anyżu gwiazdkowego, szczypty cynamonu, kilku goździków oraz garścią rodzynek.
Dla Bionica przygotowała Katarzyna Filip
Czy rano należy jeszcze do platki dodac wody jesli wypija wieczorna wode?
Oczywiście, jeśli wypiją całą wodę to najlepiej rano ją uzupełnić, uzyskają lepszą konsystencję do gotowania.
Ile wody do zalania platkow?
Tyle żeby całość przykryć wodą. Płatki wpiją całą wodę i zmiękną. Smacznego.
Czy platki zalewa sie po to zeby sie szybciej gotowaly, czy jest jeszcze jakis powud?
Tak na prawdę to płatki po samym zalaniu wrzątkiem są gotowe do spożycia, natomiast jeśli chcemy uzyskać konsystencję kremu, należy je jeszcze podgotować dla lepszego efektu.