Kuleczki z daktyli, migdałów i orzechów nerkowca są doskonałym i zdrowym słodyczem, który można przygotować na wiele sposobów. Są bajecznie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a samo ich rolowanie i obtaczanie dostarcza wiele radości. No i oczywiście, są bardzo, ale to bardzo pyszne 🙂
Takie zdrowe kuleczki daktylowo-migdałowe, obtoczone w różnych smakowitościach, mogą stanowić piękny i smaczny prezent, wystarczy włożyć je tylko do odpowiedniego pudełeczka i gotowe.
SKŁADNIKI
- 2 filiżanki daktyli bio
- 1 filiżanka migdałów bio
- 1/2 filiżanki orzechów nerkowca bio
- do obtaczania: sezam biały bio, sezam czarny bio, nasiona chia bio, kakao bio, pyłek pszczeli bio lub dowolne obtaczajki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Namoczone w ciepłej wodzie daktyle, migdały i orzechy nerkowca miksujemy (orzechy nie muszą być dokładnie zmiksowane). Żeby łatwiej połączyć składniki, można najpierw zmiksować bądź pokruszyć migdały i nerkowce, a potem dodać daktyle, w przeciwnym razie utrudniają miksowanie ze względu na lepkość.
- Z takiej masy daktylowo-migdałowej formujemy kuleczki i wkładamy na trochę do lodówki, aby stężały.
- Zjadamy same, lub otaczamy w różnych pysznościach. Tutaj użyliśmy sezamu białego i sezamu czarnego, nasionek chia, pyłku pszczelego i kakao, ale równie dobrze można poeksperymentować z wiórkami kokosowymi, lub nawet z odrobiną pikantnych przypraw takich jak chili lub cynamon.
Z podanych składników powinniśmy uzyskać ok. 16-18 kuleczek nierównej wielkości 🙂
Oczywiście sam smak kuleczek daktylowo-migdałowych zależy od jakości składników – wybieramy tylko te najwyższej jakości i jak zwykle – ekologiczne. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku daktyli – tylko suszone na słońcu i ekologiczne są wystarczająco lepkie, aby połączyć wszystkie składniki.
Warto przy okazji przypomnieć o walorach nasion sezamu, chia i migdałów, które stanowią doskonałe źródło zdrowych kwasów omega – 3, tak niezbędnych do prawidłowego rozwoju systemu nerwowego, w tym mózgu.