Budyń czekoladowy z kaszy kukurydzianej

budyń czekoladowy z kaszy kukurydzianej

W poszukiwaniu zdrowych i różnorodnych w zastosowaniu produktów, w dodatku bezglutenowych, nie można przejść obojętnie obok kaszy kukurydzianej. Szczególnie w okresie jesiennym, kiedy powinno się spożywać dużo produktów żółtych i okrągłych, wzmacniających centrum, kukurydza jest wymarzonym zbożem. Pozyskiwana z niej kasza kukurydziana doskonale nadaje się do przygotowania zdrowych, wzmacniających i pysznych deserów.

Poniższy przepis na czekoladowy budyń z kaszy kukurydzianej powstał z potrzeby chwili, ochoty na małe „co-nieco” i z tego, co akurat było w kuchni 🙂  Można dowolnie modyfikować.

budyń czekoladowy z kaszy kukurydzianej
SKŁADNIKI
  • pół filiżanki kaszy kukurydzianej bio
  • 2 i pół filiżanki napoju ryżowego bio
  • 2-3 łyżki syropu zbożowego ryżowego bio
  • 2 łyżki wysokiej jakości kakao ekologiczne
  • garść suszonych na słońcu pożeczek ekologicznych (alternatywnie suszonych na słońcu rodzynek, śliwek lub jagód)
budyń czekoladowy z kaszy kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W połowie filiżanki napoju ryżowego rozprowadzamy kaszę kukurydzianą.
  2. Pozostałą ilość napoju ryżowego zagotowujemy i powoli dodajemy uprzednio rozprowadzoną kaszę kukurydzianą.
  3. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy kaszy gotować się około 30 min., co jakiś czas mieszając, aby nie przywarła do dna granka.
  4. Dorzucamy suszone na słońcu porzeczki, rodzynki, lub śliwki, ktore najpierw drobno kroimy i gotujemy kolejne 5 min.
  5. Na koniec gotowania dodajemy kakao i syrop zbożowy ryżowy.
  6. Podajemy na ciepło, lub na zimno.

OPCJA: można po ugotowaniu przelać budyń do foremek lub miseczek, a po ostygnięciu wyjąć go z nich i podawać na talerzykach. Jest to fajna opcja zwłaszcza dla dzieci, z którymi można przy tej okazji pobawić się w smaczne kształty 🙂

budyń czekoladowy z kaszy kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *