Placuszki owsiane z jabłkami i rodzynkami

placuszki owsiane z jabłkami i rodzynkami
placuszki owsiane z jabłkami i rodzynkami

Płatki owsiane stanowią doskonałą podstawę nie tylko dla owsianki, ale również dla prostych i szybkich w przygotowaniu dań. Tutaj w wersji makrobiotycznej placuszki z płatków owsianych, z tartym jabłkiem i rodzynkami. Doskonale nadają się na zimno jako sycące ciasteczko, które można zabrać ze sobą, lub podgrzewane placuszki na ciepło w formie słodkich i zdrowych śniadań.

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki płatków owsianych bio
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej bio (lub ryżowej w wersji bezglutenowej)
  • 3 średniej wielkości starte jabłka ekologiczne
  • 3 garście rodzynek suszonych na słońcu bio
  • 3 garście prażonego słonecznika bio
  • 2 łyżki słodu zbożowego ryżowego bio
  • cynamon
płatki owsiane, rodzynki suszone na słońcu, syrop zbożówy ryżowy, pestki słonecznika, cynamon, jabłko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Do misy wsypujemy płatki owsiane, mąkę, starte jabłka, rodzynki i cynamon.
  2. W szklance letniej wody rozpuszczamy słód ryżowy i wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.
  3. Starannie mieszamy składniki i odstawiamy masę na godzinę.
  4. Rozgrzewamy piekarnik i przekładamy masę z płatków owsianych na wysmarowaną tłuszczem blachę za pomocą łyżki, lub formujemy placuszki (starcza na około 10 placuszków średniej wielkości).
  5. Pieczemy około 30 min w temp. około 140C. Jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej kruche, przekładamy na drugą stronę i jeszcze trochę pieczemy.

Placuszki owsiane można spożywać na zimno, w formie np. drugiego śniadania, lub można je za każdym razem podgrzewać przed podaniem. Smakują lepiej drugiego dnia 🙂

placuszki owsiane z jabłkami i rodzynkami
placuszki owsiane z jabłkami i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *