Pamiętacie nasz przepis na wesołe kuleczki daktylowo-migdałowe. Okazuje się, że do zrobienia wesołych kuleczke nadają się też płatki kokosowe i morele. Przygotowanie samych kuleczek kokosowo-morelowych to zaledwie 5 minut (zależy od tego jak szybko idzie nam toczenie kuleczek). Podobnie jak kuleczki daktylowo-migdałowe, kuleczki kokosowe można obtaczać w różnych różnościach, począwszy od sproszkowanego kokosa, poprzez kakao, wiórki czekolady, sezam biały, sezam czarny, aż po pokruszone orzechy lub migdały. Opcji jest bardzo wiele 🙂
SKŁADNIKI
- 2-3 filiżanki płatków kokosowych bio
- pół filiżanki moreli bio
- 3 daktyle bez pestki bio
- 1/2 filiżanki nerkowców bio
- szczypta soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Daktyle i morele namaczamy w ciepłej wodzie i odstawaimy na około 20 minut.
- 1 filiżankę płatków kokosowych i nerkowce wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę.
- Dodajemy morele, daktyle i szczyptę soli i ponownie miksujemy. Tym razem miksowanie będzie utrudnione ze wzglęu na lepkość daktyli. Trzeba co kilka obrotów zatrzymywać blender i zeskrobywać masę z brzegów miksera. Niemniej jednak to dobrze świadczy o jakości daktyli i moreli, które powinny być wilgotne (dlatego lepsze są wersje ekologiczne i suszone na słońcu)
- Na końcu łączymy z masą pozostałe płatki kokosowe i możemy jeszcze raz zmiksować na niskich obrotach całą masę, gdy płatki są za duże, lub po prostu ręką mieszamy starannie wszystkie składniki.
- Formujemy kuleczki i obtaczamy w czym mamy ochotę. Przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce.